SPEL 219

 

Na een afwezigheid van 25 jaar word ik door een ex huisgenoot en goede vriend, laten we hem Mostly Harmless noemen, erop attent gemaakt dat Sterrenoorlog nog steeds bestaat en dat je geheel gratis kan meespelen via www.sterrenoorlog.nl. Ik hoef er niet lang over na te denken en ik schrijf mij ook direct in. Aangezien ik in het verre verleden slechts een spel gespeeld heb en dat met de Kzinti’s wil ik eigenlijk wel alles spelen, behalve Kzinti. Als ik mijn eerste uitdraai krijg blijkt dat ik de Romulans toegewezen gekregen heb. Mijn schepen heb ik genoemd: Spitfire (http://nl.wikipedia.org/wiki/Supermarine_Spitfire), Albatros (http://en.wikipedia.org/wiki/De_Havilland_Albatross), Sopwith Pup (http://en.wikipedia.org/wiki/Sopwith_Pup) en de Halberstadt (http://en.wikipedia.org/wiki/Halberstadt_D.II). Toepasselijke namen voor The Red Baron. Ik begin in het 3de kwadrant.

 

Beurt 1:

Ietwat onwennig komen mijn schepen samen rond -29,-29 met licht afwijkende snelheden, maar ik zie nog niks. Ik besluit me iets te verspreiden om een beter zicht op de omgeving te krijgen

 

Beurt 2:

Ik zie twee groepen van 4 objekten. Ten zuidoosten van mij komt een groep objekten bijna recht op mij af (33 AE) en oost-noordoost licht een andere groep, die ook recht op mij afvliegt (43 AE). Er wordt besloten een S-bocht te maken zodat ik min of meer uitkom op het kruispunt van de twee andere vloten.

 

Beurt 3:

Hmm, nog steeds alleen maar objekten, maar deze keer zien we 3 groepen. Dus kan ik ook bepalen wie wie is. Ten noord-noordoosten liggen de Federatie en de Kzinti op ongeveer 20 AE van elkaar in elkaars voorschild. Dus daar zullen wel behoorlijk wat photon torpedo’s worden afgeschoten. Ten zuiden van mij zijn de Klingons afgebogen richting mijn sterbasis. Ik wil doelen zien en ik besluit zo te vliegen dat ik precies uit kom tussen de huidige positie van de Federatie en de Kzinti’s.

 

Beurt 4:

Ik zie de volledige Kzinti en Federatie vloot. De Federatie ten noorden (14 AE) van mij en de Kzinti ten oosten (12 AE). Zo te zien zijn reeds twee schepen aardig aangeslagen (de Holmes-FE en de Pflug-KZ). Ik wil bij deze direct de Lord of Elvesham complimenteren met zijn mooi gekozen namen. Ik heb geen enkel schip echt goed in mijn vizier en ik reken heel veel scenario’s door. Maar uiteindelijk treed ik in contact met de Federatie (bestuurd door Mostly Harmless) en in ruil voor informatie welk van de schepen van de Kzinti aangeslagen zijn, besluit ik tot een verdrag voor tenminste 2 beurten. Dat geeft mij het voordeel dat ik minder hoef uit te kijken waar ik uiteindelijk uit kom. De Klingons zijn geheel verdwenen. Ik vermoed een mislukte Romulan-trap omdat ik ook geen bericht van mijn sterbasis krijg over naderende vijanden. Ik schiet in beurt 1 op de Ochs-KZ (die het dichtstebij ligt) en draai twee beurten en schieten dan op de aangeslagen Alber-KZ. Hierna wordt afgebogen richting de Federatie voor mijn veiligheid.

 

Beurt 5 (+162 punten:162 punten):

Wow dat was een erg goede beurt. De Alber-KZ is wrak gegaan door mijn schoten (helaas geen wrak-bonus) en de schoten op de Ochs-KZ zijn allemaal intern gegaan, omdat, zoals later aan mij verteld is door Lord of Elvesham, hij per abuis schild 2 had aangezet ipv schild 4. Een gelukje voor mij. Ik zie slechts de Federatie op een afstand van 12 AE, maar gezien ons verdrag gaan we daar niks mee doen. Ten zuiden zie ik 3 objekten (met snelheid 15 wat mijn vermoeden op een eerder uitgevoerde Romulan-trap doet vergroten) die de Klingons zullen zijn. Uit een scan van mij weet ik dat de Kzinti’s (of wat daar van over is, want de Pflug is kapot geschoten door de Federatie) in de buurt van de Klingons ligt. Ik besluit met enige voorzichtigheid richting de Klingons te gaan, zodanig dat zelfs als ze weer stil gaan liggen, ik niet gezien wordt. Het verdrag wordt met 2 beurten verlengd.

 

Beurt 6 (162 punten):

Mijn instincten waren juist. Ik zie 3 schepen van de Klingons met snelheid 1 op een afstand van 26 AE (mijn objekt informatie had ze iets dichterbij verwacht). De Ochs-KZ is wrak gegaan, waarschijnlijk door de laatste Klingon die ik als objekt zie. Ik zie verder nog 2 Federatie-schepen maar die zien slechts mij als objekt en twee andere Federatie-schepen die op weg lijken naar hun sterbasis. De afstand is erg groot, maar toch besluit ik om te gaan schieten. Ik vlieg 2 beurten recht op het doel af schiet en draai me dan snel om richting de sterbasis van de Kzinti, het doel wordt de Myasishev-KL. Mijn plasma’s gaan richting de Luna-KL.

 

Beurt 7 (+131 punten: 293 punten):

Nogmaals wow. De Myasishev-KL had dit duidelijk niet verwacht en had geen schilden aangezet. Elk van mijn schepen deed ongeveer 30 schade, wat ertoe leidde dat een klingon wrak aan mijn conto kan worden toegeschreven.  De overige schepen van de Klingon zie ik als objekten (net als de 2 aanwezige Federaties). Mijn Plasma Torpedo’s liggen vlak bij de Klingons, maar waarschijnlijk kan hij ze ontwijken met een versnelling. Wat te doen. Ik kan verder vliegen naar de sterbasis van de Kzinti, maar ik ben bang dat de Klingons achter me aankomen, dus ik besluit terug te keren richting de objekten om hopelijk weer wat te zien.

 

Beurt 8 (293 punten):

Teleurstellend: ik zie nog steeds allemaal objekten. De meeste op de rand van mijn sensorbereik. Mijn plasma’s liggen nog steeds dichtbij wat ik denk dat de Klingons zijn en ik verwacht dan ook dat deze hard zullen gaan vliegen. Ik denk richting de Kzinti sterbasis. Met de Federatie wordt besloten dat de volgende beurt nog niet geschoten mag worden maar dat daarna het verdrag zal aflopen. Dus het heeft geen zin in de buurt van de Federatie uit te komen. Dus ik besluit mijn schepen zodanig te positioneren dat ik achter de Klingons uitkom als ze doorvliegen naar de Kzinti sterbasis.

 

Beurt 9 (+42 punten: 335 punten):

Ik zei….. helemaal niks. De Klingons zijn de hele andere kant op gevlogen en hebben de plasma’s geslikt. Ook de Federatie zie ik niet. Wat te doen. Door vliegen naar de Kzinti sterbasis, maar mijn positie is zodanig dat ik niet met zekerheid de volgende beurt de basis zal identificeren (omdat ik achter de Klingons wilde uitkomen). Dus besluit ik terug te vliegen naar kwadrant 1 waar tot nu toe alles gebeurd is, omdat ik niks zie besluit ik licht te versnellen naar 32 AE/beurt en beslissing waar ik spijt van krijg…

 

Beurt 10 (335 punten):

Als ik de uitdraai zie denk ik eerst: yeah! 2 Federatie schepen op 5 AE en ze vliegen zo hard dat ze mij niet zien! En dan denk ik shit! Ze liggen tussen de 136 en 139 graden defensieve hoek. Dus ik kan ze niet raken. Dus maar in de denktank. Als de Federatie vol versnelt en juist wegdraait kan ik hem net niet raken door de eerste beurt naar hem toe te draaien en vol te vertragen, maar de Federatie weet niet precies waar ik zit natuurlijk. Dus ik neem en gok en draai +36 de eerste beurt en schiet met A50, daarna draai ik terug en schiet op T6 nog een keer. Daarna draai ik weer terug om richting de sterbasis te gaan, denkend dat de Federatie daar misschien heen zal vluchten om te repareren.

 

Beurt 11 (+5 punten: 340 punten):

Bah… de Federatie is precies goed gevlogen. Ik schiet pas op T6 als de schepen al heel ver weg liggen en ook nog eens op voornamelijk SV. Nou ja niks aan te doen. Daarentegen zie ik wel weer twee nieuwe targets. De Vostok-KL en de Gygax-FE. De Vostok-KL vliegt 0 en lijkt op sterven na dood. De Gygax-FE (een van de schepen die naar de sterbasis is geweest voor reparaties) lijkt erop uitgestuurd te zijn om de Vostok-KL af te schieten met photon torpedo’s. En het mooiste is dat doordat ik vol vertraagd was vorige beurt ik hem wel zie en hij mij niet! Ik besluit 3 beurten naar hem toe te vliegen (hij ligt op 27 AE), te schieten en dan af te buigen naar de sterbasis. We hebben geen plasma’s meer want die proberen iets in te halen dat veel te snel vliegt.

 

Beurt 12 (+88 punten: 428 punten):

Zo dat was weer een betere beurt. Hoewel de Gygax-FE op gepaste afstand bleef heb ik toch 103 treffers kunnen plaatsen. Ik zie de sterbasis van de Federatie op 29 AE en een objekt daarbij in de buurt, waarschijnlijk de eerder aangeslagen Holmes-FE. Alleen nu zijn de rollen omgedraaid. De Holmes ziet mij wel en ik zie hem niet. Dus mijn plan voor de aanval op de sterbasis wordt lastig. Ik besluit om gewoon mijn Plasma’s af te vuren op de sterbasis plus wat phaservuur en richting de Gygax te vliegen om hem uit zijn lijden te verlossen.

 

Beurt 13 (+22 punten: 450 punten):

Wat puntjes gescoord op de sterbasis van de Federatie en ik zie dat mijn plasma’s door hetzelfde schild zullen gaan als mijn phaservuur van de vorige beurt dus dat is mooi. Ook zie ik de Gygax op 23 AE van mij af. Ik heb wel voor het eerst wat treffers ontvangen 7 van de sterbasis en 29 van de Holmes (photons), maar gelukkig geen schilden doorboord. Ik ben buiten de range van de Holmes en de andere weer toegesnelde Federaties, dus besluit ik snel te schieten op de Gygax zonder schilden en dan af te buigen richting de sterbasis van de Klingon.

 

Beurt 14 (+144 punten: 594 punten):

Mijn plasma’s doen mooi veel schade op de sterbasis en ook de Gygax gaat wrak. Ik zie helemaal niks meer, maar besluit gewoon door te vliegen naar de sterbasis van de Klingons.

 

Beurt 15 (594 punten):

Ik denk hier dat Hasenfratz mij wil als objekt gezien heeft (waarschijnlijk door zijn lagere snelheid of hogere rang of een combinatie van die beide), want hij ligt vlakbij mij op 2 AE (in elkaars zijschild) en mijn verhullers hebben mij niet genoeg verhuld. Gelukkig ben ik met zijn 4.en en hij slechts met zijn 2’en. Echter moet ik ook nog rekening houden met de sterbasis. Ik besluit toch zonder schilden te schieten verdeeld over de twee schepen. Ook schiet ik mijn plasma’s af. Ik vlucht weg net buiten het bereik van de sterbasis.

 

Beurt 16 (+164 punten: 758 punten):

De Albatros vliegt niet meer… een moment stilte graag. Ook Soyuz-KL is wrak gegaan (die had waarschijnlijk nog wat schade want hij had niet het volledige aantal interne treffers nodig). De Luna-KL is gedraaid en vliegt weer terug naar de sterbasis (ik zie hem als objekt maar mijn plasma’s vertellen me waar hij echt zit). Ook is de Federatie weer verschenen als objekten. Ik zet mijn verhuller weer aan en ga richting de sterbasis met het idee dat ik er bijna ben.

 

Beurt 17 (758 punten):

Ik zie de sterbasis en de Luna-KL (gekoppeld) op 22 AE voor mij, 2 plasma’s vliegen nog steeds op de basis af. De Federatie is net buiten mijn bereik gebleven (jammer, mijn hoop was dat ik de plasma’s op de sterbasis zou kunnen schieten en mijn phasers op de Federatie). Ik duik in de rekenkamer en denk dat als ik een frontale aanval doe op de sterbasis ik genoeg punten moet scoren om door de 950 punten grens te gaan. Alles op de SV van het voorschild. Mijn plasma’s schiet ik op de Luna-KL af.

 

Beurt 18 (+142 punten: 900 punten):

Hmm, ik ben er nog niet en ik lig er niet zo florisant voor. De Luna-KL (die ik niet zie door de verhuller van de sterbasis) en sterbasis liggen op 11 AE en de Federatie schepen (die ik ook niet zie) zitten op zo’n 35 AE en omdat ik geen ECM heb gebruikt zien die mij wel. Ik heb de doelscore niet bereikt omdat 20 interne treffers van de sterbasis de volledige sensoren van de Sopwith Pup hebben weggevaagd, waardoor ik 60 punten minder scoorde. Wat te doen… in de veronderstelling dat mijn plasma’s de Luna zullen achtervolgen als hij loskoppelt (wat dus niet waar is), en als hij vol versnelt hij ze net voor blijft, meen ik dat ik met het phaservuur van de Spitfire en de Halberstadt zelf de finishlijn zal moeten passeren. Ze schieten op T1 elk 16 treffers op een schild van de sterbasis en draaien dan bij om nogmaals te proberen te schieten op de sterbasis (waar er geen schild was). Als ik geweten had dat mijn plasma’s sowieso op de sterbasis af zouden vliegen was ik gewoon na het schieten op T1 gevlucht, zo leer je nog eens wat. De Sopwith Pup zet de verhuller aan en vlucht weg voor als alles fout zou gaan.

 

Beurt 19 (+89 punten: 989 punten):

Dat ging nog bijna fout. De Sopwith Pup kwam zonder extra interne treffers weg, hoewel hij wel werd beschoten door de Luna-KL. De Spitfire ging wrak door het phaservuur van de Federatie die precies op het juiste moment door het weggevaagde voorschild heen schoten. De Halberstadt kreeg een lading photontorpedo’s over zich heen en hoewel dit slechts resulteert in 44 interne treffers werden de sensoren weer volledig weggeschoten (is dit vaker zo bij Romulans ga je je dan afvragen). Echter maakte het allemaal niet uit omdat de plasma’s elk 31 schade deden. De sterbasis was blijkbaar al aangeslagen door Lord of Elversham want hij ging ruim voor de 180 interne treffers wrak. De doelscore van 918 punten was bereikt!

 

Retrospect:

Aan het begin van het spel heb ik veel te voorzichtig gespeeld, hoewel mij dat misschien van een romulan trap van Hasenfratz gered heeft. Toen ik eenmaal doelen zag om op te schieten, kwam het erg goed uit voor mij om een verdrag te hebben met een van mijn tegenstanders, in dit geval de mij reeds bekende Mostly Harmless, omdat ik daardoor een stuk veiliger was in de beurten dat mijn verhuller niet aanstond. Ik denk dat het verdrag hem ook geen windeieren heeft gelegd, want die eerste beurt dat ik hem zag was ik eigenlijk van plan om op hem te schieten. Het hielp natuurlijk ook dat ik twee keer een stuk meer punten scoorde dan verwacht omdat er een verkeerd of helemaal geen schild werd aangezet. Ik voel nog steeds de frustratie toen ik de federatie zo dichtbij had en ik hem toch niet kon raken, maar dat werd snel weggespoeld doordat ik de volgende beurt een schip van hem zag dat mijn niet zag. De aanval op de sterbasis ging bijna fout en ik heb mijn lessen geleerd daar en ik zal het de volgende keer anders doen.

Als laatste wil ik iedereen bedanken voor het leuke spel (tegenspelers en GM) en ik hoop een ieder nog eens terug te zien in de arena.