Sector 209

The loser takes it all!

 

Megabyte en ik vierden onze daverende overwinning in sector 204 in De Herberg. Een groot en langdurig feest waarin zelfs de grootste doordouwers onder onze bemanning langzaam maar zeker onder de tafel verdwenen als gevolg van de vele liters Romulaans Bier en slaaptekort. De dokter die niet weg te krijgen was aan de zijde van Mega ligt ook al ergens in een hoekje te slapen. Ondanks haar “oppeppers” die ze zichzelf toediende is de dokter ook afgehaakt en is ze in slaap gesukkeld. Mega heeft haar nog liefdevol met een cape toegedekt. Het was wel een hele toestand om De Herberg te ontruimen. De waard was niet geheel begripvol en noemde de voorgaande ronselpogingen risico van het vak. Maar met enige overtuigingskracht in de vorm van woorden en bedreigingen (Mega) en royale tegemoetkomingen (van mijn kant) wisten we De Herberg voor het eerst in haar bestaan om te toveren in een “besloten ruimte”. De deuren werden hermetisch afgesloten, nadat de Waard ons verzekerd had voldoende voorraden te hebben voor een goed feestje. Ook de bediening en de entertainment werd grondig door onze inlichtingendienst gescreend op mogelijke relaties met welk mogendheid dan ook. Elk twijfelgeval werd eruit gewerkt. Helaas moest daardoor de gehele bediening vanuit ons gebeuren, maar de Waard die ondertussen alleen bezig was met het tellen van de voorschotten, kon het niets meer schelen. Alles was ondergeschikt aan onze wensen. Geen probleem. En zo konden we genieten van een prachtig en, heel belangrijk, ongestoord feest.

 

Toen Mega tussen twee potten bier zich afvroeg of het niet eens tijd werd om op te stappen gezien het afnemende geluid, zag ik vanuit mijn ooghoek toch enkele  groepjes met figuren die ik nog niet eerder opgemerkt had. Bovendien waren ze nog behoorlijk fris. Ik wenkte de Waard, die kwam aanhobbelen. “We hadden toch duidelijk gemaakt dat het was een besloten feest was!?”. De Waard antwoordde voorzichtig bevestigend. “Die groepjes ken ik niet, zij horen niet bij ons!”. De Waard keek met mij mee en antwoordde dat zij van de leveranciers waren. Hij had namelijk ons feestvreugde onderschat waardoor de voorraden toch niet toereikend waren. Daarom had hij gemeend, op eigen initiatief, zijn leveranciers gevraagd om zo snel mogelijk zijn magazijnen te vullen. Dat hadden ze gedaan en het was altijd de traditie geweest dat leveranciers altijd op kosten van de zaak iets mochten nuttigen. En ondanks zijn bezwaren hadden de leveranciers erop gestaan dat deze traditie gehandhaafd bleef. Daarom had De Waard ze in een stil hoekje gezet met het verzoek het kort te houden in verband met het besloten karakter van het feest. Ik schold de Waard behoorlijk uit, want die leveranciers waren niet van te voren gescreend. “Hier zullen we het later over hebben, je hebt niet aan de voorwaarden voldaan en dat zal gevolgen hebben voor de uiteindelijke betaling!”. De verschrikte blik en de stamelende excuses van De Waard konden mij geen biet schelen. Ik wuifde hem weg en hield de groepjes in het oog. Enkele groepjes verdwenen weer, maar uiteindelijk bleven twee groepjes over van elk drie man over. Ofschoon hun glazen leeg waren, maakten ze geen aanstalten om te vertrekken. Een groepje met kappen over hun hoofd was duidelijk behaard, wat betekende dat we hier te maken hadden met Kzinti’s. het andere groepje gedroeg zich overduidelijk arrogant en deden ook niet al te veel moeite om hun Romulaanse afkomst te verraden.

 

Mega, ondertussen weer schreeuwend om meer bier, had nog niets in de gaten. Ik wenkte hem dichterbij en stelde voor dat we elk groepje zouden aanspreken om hun te overreden te vertrekken. Mega was hier mee eens en zo namen we elk een groepje. Toen ik bij tafel van de Kzinti’s aankwam, werd ik al vriendelijk aangesproken. “Mijn beste Lord,” zei de oudste…. “Het antwoord is NEE!”, interrumpeerde ik hem, “ik heb mijn buik vol van die vriendelijke voorstellen en al dat gemanipuleer. Wij willen gewoon feesten! Is dat nu teveel gevraagd?”.

 

De oudste knikte en zei dat hij mij begreep, maar dat er een tijd is van langdurige feesten en een tijd is van kortstondige zaken.  En volgens hem was de tijd van zaken aangebroken en kon ik daarna ongestoord verder feesten. Getroffen door zijn directheid gaf ik hem enkele minuten om zijn voorstel kenbaar te maken. Het kwam er op neer dat de Kzinti verguld zijn met hun aantal overwinning de laatste 12 manen-periode, maar dat het naar meer smaakte. En wie anders zou geschikt zijn dan Megabyte en ik. Nu kan mij dit soort gevlei niets schelen, maar ik begon enig zwak te krijgen voor deze vriendelijke oudste. Heel wat anders dan de eerdere nogal ruwe ronselpogingen. Vooral voor het feit dat de Kzinti’s bereid waren om diep in de buidel te tasten om een substantieel bijdrage te willen leveren voor onze overwinningsfeest, viel in goede aarde.

 

Ach, wat kon het mij ook verrekken, ik stemde met hun voorstel in en ze zouden mij en Mega wel zien in hun hangar.

 

Toen ik even later Mega weer trof, deelde ik mee dat we weer in Defenders zouden vliegen om sector 209 binnen te halen. Mega trok zijn wenkbrauwen op en zei dat hij namelijk hetzelfde beloofd had, maar dan in de Romulaanse Haviken, omdat het Romulaanse Rijk nogal in zak en as zat vanwege het langdurig uitblijven van de Romulaanse overwinning.

 

We keken elkaar boos aan, maar moesten al gauw lachen om deze ontwikkeling. “Misschien is het niet verkeerd weer elkaar te gaan bevechten, anders wordt het ook maar saai!”. “Inderdaad Mega! Laat wel eens wat van je horen in sector 209, dat ik je niet zie, wil niet zeggen dat je je ook stil moet houden op het SIS!” “Afgesproken Lord!”

 

Ik draaide me om, maar Mega riep: “He Lord!” “Ja?” “Succes vriend, niet te veel he! Het gaat om het plezier!” “Ja, jij ook veel plezier!”

 

En zo meldde ik me even later bij de Kzinti-hangar, waar de delegatie al op mij stond te wachten. De oudste keek bedenkelijk en vroeg waar mijn strijdmakker was. Ik antwoordde dat hij andere sociale verplichtingen had en dat ik hem wel weer snel zal treffen. En dat het verder zaak was om snel op te stomen. De oudste gaf aan dat hij het begreep en wenste ons nog veel succes.

 

 

 

Stardate 209.00

Mooi, we starten in het derde kwadrant. De orders zijn snel gegeven, zoals altijd gewoon samenkomen en richting het uiltje. Geïnspireerd door een prachtige film over de Oslo-gjengen tijdens de Tweede Wereldoorlog hernoem ik de schepen in Max Manus, Tikken, Gregers Gram en Sønsteby. Gregers Gram wordt mijn Grootadmiraalsschip, ook al liep het met hem slecht af. 

 

Er komt ook een bericht binnen van het Hoofdkwartier aan alle deelnemende spelers. In verband met een hardnekkig technisch probleem werkt het telsysteem niet adequaat. Het zal gedurende deze sector alleen het teamscore zien. Individuele schipscores zullen achteraf berekend worden. Het hoofdkwartier eindigt het bericht met oprechte excuses.

Nou mooi is dat, maar goed, daardoor laat ik mijn plezier niet vergallen.

 

Ik meld mijn aanwezigheid in deze sector en wonderlijk meldt Mega zich ook meteen en meldt eveneens openhartig dat hij de Haviken aanvoert. Ook Captain Bob meldt zich en geeft meteen aan dat hij niet zal communiceren in deze sector omdat Mega de Haviken aanvoert…. De vierde speler maakt zich niet bekend

 

 

 

Stardate 209.01

Samengekomen op (-29,27), zie niets. Besluit koers (45) te handhaven, maar wel enigszins vertragend naar 15 AE/beurt om sensorbereik te vergroten.

 

 

 

Stardate 209.02

Wolá, vanuit [(-18,-17),sp15,k45] spot ik 12 objecten. Volgens de puike handleiding plus bestaat de eerste groep rond [(-33,8),sp20,k180] dus uit de Haviken van Megabyte. De tweede groep beweegt zich rond [(-6,18),sp35,k270] en zouden dus de Klingons moeten zijn. De laatste overgebleven groep, bestaande uit Federatie, ligt enorm zuidelijker rond [(6,-55),sp30,k245].

 

Omdat ik geen zin heb om in een tang terecht te komen, besluit ik gewoon om versnellend rechtdoor te koersen. Met die wendbare Defenders kan ik immers elk kant op.

 

 

 

Stardate 209.03

Status Rood vanuit Gregers Gram [(-4,-1),sp21,k45]: De Slagkruiser Blacky wordt gespot op [(-24,13),sp35,k160]. De Klingons die daarmee zichzelf tot kanonnenvoer hebben bevorderd, liggen daardoor voor Megabyte in zijn verhulde Haviken heeft, die een rondje had gemaakt. Jammer voor de Klingons, mooi voor mij. Nu is het zaak om te gokken waar Megabyte gaat eindigen, die op zijn beurt weer rekening zal houden waar ik ga eindigen….

 

Met zoveel variabelen lijkt het mij logisch dat ik naar beneden ga koersen en de laatste impulsen weer ga bijdraaien. Ook geef ik vuurorders voor Blacky, je weet het maar nooit.

 

De Kattenbase rapporteert de aanwezigheid van 4 schepen, daar zijn dus de Feds gebleven. Nou ja, als ze eerst zo willen spelen, dan is dat geen probleem

 

 

 

Stardate 209.04 (puntoortjes: 51)

Dat is goed uitgepakt. Ik [(-4,-17),sp22,k285] zie loslopende havikjes (Bruce Lee, Chuck Norris, Jackie Chan en Jet Li) rond [(-14,-8),sp30,k45]. Een mooi overbrugbaar afstandje van 13 AE. Alleen is het jammer dat de haviken na de eerste impuls mij ook meteen op de korrel kunnen nemen. En acht zware phasers is geen lolletje op korte afstand. Ook zie ik geen gelanceerde plasma’s, dus daar moet ik ook rekening mee houden. Van de Klingons is geen spoor meer van te bekennen, behalve de wrakgeschoten Blacky….

 

Ik schat voorzichtig in dat Megabyte nogmaals een Crazy Ivan gaat uitvoeren of in ieder geval een dusdanige manoeuvre gaat maken dat wel de raketten ontwijkt, maar zichzelf daardoor beter positioneert. De eerste klap is een daalder waard, dus versnellend en allerlei gekke botsautotoertjes uithalend om de plasma’s te ontwijken probeer ik achter hem uit te komen. Dan zien we dan wel weer verder. Vuurorders (Afstand 15) op Chuck Norris, de vermoedelijke GA-schip en uiteraard het lanceren van raketten.

 

Op het SIS meldt Captain Bob korte metten gemaakt te hebben met mijn sterbasis. Het is dat hij het heeft gemeld, het was mij niet eens opgevallen. Maar inderdaad geeft mijn sterbasis geen kik meer. Op die manier kom ik er achter dat ik een openingsscore van 51 puntoortjes heb…. Mooi…

 

 

 

Stardate 209.05 (puntoortjes: 126)

Ik staar met vol ongeloof naar de vuurrapporten…. Mega is in zijn ongehavende Haviken [(-23,22),sp30,k325] afgedropen?!!  Weggevlucht van mij [(-16,-6),sp30,k85]?! Er zijn zelfs geen plasma’s afgevuurd, wat dus betekent dat hij ook zijn verhullers heeft ingeschakeld. Ik kan het niet bevatten, is het een valse vorm van genegenheid dat Mega het niet over zijn hart kon krijgen om op mij te vuren na onze gezamenlijke zij-aan-zij-gevechten. Of is het om tactische redenen?

 

Via het SIS meldt Mega geen tactisch voordeel te hebben ingezien om het gevecht met mij aan te gaan. Zijn plasma’s waren al gelanceerd en bovendien stelt hij dat hij mij niet op de korrel kon nemen? Dat staat haaks op mijn eigen analyse. Dat moet ik later maar eens gaan analyseren. Nu moet ik afvragen welke richting ik op ga. Ga ik het lot tarten door een achtervolging in te zetten op verhulde Haviken, ga ik Captain Bob proberen te onderscheppen of neem ik wraak door zijn SB op zelf op de korrel te nemen.

 

Ik kies voor het laatste, ik vind het niet verkeerd om een goede puntenboost te nemen om zo een voordeel te hebben bij een latere ontmoeting met Mega. Dat zal ik dan hard nodig hebben. Ik geef orders om richting de Koekdoos ergens in het tweede kwadrant te gaan.

 

 

 

Stardate 209.06

Niets bijzonders te melden vanaf [(15,-31),sp40,k130], maar dat was ook volgens de verwachting. Net zoals de meldingen dat mijn raketten niets hebben geraakt…. Ik handhaaf mijn koers, maar ga wel vertragen.

 

 

 

Stardate 209.07

En daar is het dan, de mooie koekdoos op (62,-59). En mijn vloot [(35,-50),sp27,k130] heeft met afstandje 29AE een mooi uitgangspositie. Ik plot een aanvalskoers en zet twee afstandsorders uit (één voor de photon en één voor de phasers). Ik hoop dat de koekdoos zich laat verleiden om te vuren op mijn kopschild, zodat ik eindig met onbeschadigde kontschilden. Daar gaan we. Ik hoop dat Captain Bob niet plots opduikt. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik hem bij zijn sterbasis aantref.

 

Informatie op het SIS leert dat de Klingons op 1 AE bij de Rommiebase zijn geëindigd en lijkt erop dat we straks een WarBroke krijgen ipv een WarLord. Mega verheugt zich er al op.

 

 

 

Stardate 209.08 (puntoortjes: 327)

En yes, het is allemaal volgens plan gegaan. De phaservuur van de koekdoos is keurig opgevangen door mijn kopschild en toegevoegde SV’s. En zelf krijgt de koekdoos flink te verstouwen, namelijk 251 treffers, wat mij een goede basis geeft. Vanuit [(57,-65),sp25,k195] hoef ik niet te vrezen op vernietigend phaservuur vanaf de Koekdoos. De gelanceerde raketten liggen ook mooi op koers.

 

Ondanks uithaal van de Rommiebase (287 treffers!) is er geen enkele Klingon wrak….. en is Mega blijkbaar in een gulle bui daar Captain Bob een scheepsnaam mag doorgeven die niet wrak geschoten gaat worden…. Dus Mega heeft contact kunnen maken en gaat komende stardate voluit!

Er is echter geen informatie beschikbaar of de Rommiebase nog aanwezig is. Met drie Slagkruisers op 1 AE is dat ook niet nodig, dus de Rommiebase is wrak, wat inhoudt dat Mega zijn schade slechts intern kan laten repareren.

 

Ik begin heel erg de neiging te krijgen om een goede puntoortjes-bodem te verkrijgen voor ik überhaupt de confrontatie met Mega aanga. Daarom besluit ik te versnellen en de Klingonbase in het eerste kwadrant alvast op te ruimen. Ook omdat ik vanuit onze samenwerking weet dat Mega niet dol is op langdurige sectoren, dus ik zie hem best voor aan, dat hij besluit de laatste gang met een sterbasistoetje te beëindigen. Vuurorders op tijd 1 om af te rekenen met de koekdoos en gassen maar.

 

 

 

Stardate 209.09 (puntoortjes: 404)

Het is overduidelijk finito met de koekdoos. En ik ben op [(55,-30),sp47,k15] mooi eind op weg naar het eerste kwadrant. Voor mij blijft het gewoon recht gaan zoals die gaat.

 

Op het SIS beklaagt Mega zich erover dat zijn Rommiebase ondertussen de topscorer is geworden en blijken de Klingons op 3AE geëindigd te zijn op het kontschild van Mega. Dat roept een hoop vragen op. Als we elkaar weer zien, ben ik erg benieuwd naar de relaas van Mega….

 

 

 

Stardate 209.10

Ik zie niets vanuit [(60,16),sp47,k7], maar dat was ook te verwachten. Nu is het tijd voor flink afremmen en een goede eindhoek te bepalen.

 

Op het SIS blijken de Klingons niet afgerekend te hebben met Mega. Het wordt duidelijk dat dit ook niet kon gebeuren vanwege ernstige sensorschade. Een geluk voor Mega, maar het rare is dat de Rommiebase blijkbaar nog steeds heeft gevuurd? Mega is in een praatbui en stelt dat hij reeds 754 punten heeft. Het is een gelopen race. Ik kan alleen maar voor de eer gaan en proberen Mega dwars te zitten met het halen van de hoogste score. Ook al is het puntentelsysteem slechts beperkt beschikbaar, ik kan toch min of meer uitrekenen dat Max Manus zo’n 120 puntoortjes moet hebben en dat mijn GrAdm-schip Gregers Gram zo’n 70 punten. Het is duidelijk dat ik bij de komende aanval op de Klingonbase mijn schip Max Manus zoveel mogelijk puntoortjes moet laten scoren. Als ik tenminste nog een aanval kan uitvoeren.

 

 

 

Stardate 209.11

En rond [(64,43),sp30,k342] bevind ik mij op een mooie 19 AE t.o.v. de Klingonbase (62,62). Ik moet rekening houden met schildschade van Tikken en Sonsteby, maar voor de rest zijn alle Defenders in puike conditie. Ik laat Gregers Gram iets vertragen, zodat hij alleen interne schade  veroorzaakt en dus meer punten binnenharkt.

 

 

 

Stardate 209.12 (puntoortjes: 634)

Rond [(59,74),sp30,k350] constateer ik dat ik een mooie trefferlast heb weten te plaatsen op de Klingonbase, waarbij de meeste via schild 4 is getroffen. Een korte afstandsscan leert mij dat deze voor 95% intern is getroffen en dat er 3 zware phasers defect zijn. Wel moet ik uit de schaderapporten afleiden dat Sønsteby onaangenaam is getroffen via een niet geactiveerde schild, terwijl ik toch rekening had gehouden met de aanvliegroute. Als gevolg daarvan is de gevechtswaarde praktisch tot 0 gereduceerd. Verder heeft ook Max Manus de volle laag gekregen, maar is deze nog volledig gevechtsoperationeel. Ik denk dat er nog veel te behalen valt, daarom laat ik het vloot, op Sønsteby na, verspreiden, zodat elk één schild onder vuur kan nemen.

Max Manus gaat zich richten op schild 2. Tikken maakt een scherpe draai en vliegt over het sterbasis heen en neemt zo schild 3 op de korrel. Tenslotte houdt Gregers Gram zich bezig met schild 1 en zorgt tevens voor het genadeschot. Het vergt nogal wat plotterij, maar met mijn plottooltje krijg ik een mooie bonte serie koerswijzigingen en vuuropdrachten voor elkaar.

 

Uit de berichten op het SIS blijkt dat Mega zich mag uitleven op de klasse M-kruisers van Captain Bob. Komend stardate is dus de laatste gevechtshandeling.

 

 

 

Stardate 209.13 (puntoortjes: 758)

Na het vernietigen van de Klingonbase conform plan, geen centje pijn verder, komt van het Hoofdkwartier bericht dat de overwinning van deze sector behaald is door Romulanen en dat alle overlevenden zich moeten melden. Het is uitermate vervelend dat het telsysteem zo beperkt is gebleven, maar er is voor mij geen enkel reden om de overwinning van Megabyte te betwisten. Ik ben al lang blij dat ik al mijn schepen heb weten te behouden in een sector met Megabyte. Ik ben alleen benieuwd of Max Manus de hoogste score van deze sector heeft weten te behalen, maar dat zal wel niet nu Mega zich heeft lekker kunnen uitleven op Captain Bob.

 

Ik sein dan ook mijn felicitatie naar Megabyte en vraag hem of we elkaar treffen op onze gebruikelijke plek. Even later komt zijn immer kort en bondige antwoord: “Dank; ja jouw rekening”. Ik glimlach en maak op de terugreis alvast plannen voor de volgende sector.

 

 

 

Nasleep

Na het melden treffen Mega en ik elkaar in De Herberg. Na de gebruikelijke stekelige groeten te hebben uitgewisseld, genieten Mega en ik van een heerlijk koel pint. De Waard komt beschamend nederig dichterbij en vraagt of wij de ruimte weer voor onszelf willen hebben. In de tussentijd heeft hij enige uitbouw gepleegd, zodat hij bij feestjes met bijzonder grote besloten karakter toch in die uitbouw kan blijven schenken aan de niet-uitgenodigden. “Mijn beste waard,” antwoordt Megabyte, “val ons toch niet lastig met die futiliteiten. Wij hebben nu gewoon zin in een biertje. We hebben niet samen gevochten, dus was het kat in bakkie voor mij. Er is nu geen reden voor een feest.” Met stamelende woorden druipt de Waard af: “Natuurlijk, heren, neemt mij het niet kwalijk … ik vroeg het me gewoon af…als er iets is, ik sta … altijd tot uw dienst!”

 

Ik klink inderdaad op de grandioze overwinning van Megabyte en plaag hem met het feit dat hij voor het eerst geen enkele schip van mij tot wrak heeft geschoten, dus dat de tijd snel zal komen dat hij mij tot zijn meerdere moet rekenen. Mega kijkt mij onmiddellijk verontwaardigd aan, maar ziet de twinkeling in mijn ogen en lacht bulderend: “Haha Lucky Panty, ik dacht heel even dat je kapsones begon te krijgen. Op het moment dat jij inderdaad mijn Galaktisch Admiraalsrang weet af te pakken, eet ik jouw laarzen op!” Ik lach vrolijk met hem mee en bestel nog een rondje.

 

Op dat moment schuifelt voorzichtig een klein rond mannetje, strak gekleed met een klein brilletje, aan onze tafel. “Mijne heren Megabyte en Lord of Elvesham, neemt u mij niet kwalijk. Men vertelde mij al dat ik u hier beiden kon aantreffen. Mijn naam is Norbert O. Tary van de afdeling Sectorafwikkeling van het Hoofdkwartier. Ik ben gekomen om de door u behaalde resultaten in sector 209 met u beiden af te wikkelen.” “Man, waar heb je het over?”, antwoordde ik, “Megabyte is degene die u moet hebben! Hij krijgt alle lauweren, hij is degene die de overwinning ruimschoots heeft binnengehaald, niet ik”. “Technisch en moreel gezien bent u correct, maar….” N.O Tary neemt zijn brilletje af en begint het schoon te poetsen. Mega en ik kijken elkaar aan en met onze ogen vragen we elkaar wie dit heerschap wie van ons beiden met dit heerschap moet afrekenen. Voor we uit zijn, gaat het mannetje verder: “Zoals u beiden weet, was het telsysteem in deze sector kapot, zodat slechts de teamscore getoond kon worden en niet de individuele scheepscores. Naar nu blijkt….” Ik breek hem af en snauwt: “Nu is het genoeg met dat formele prietpraat. Ik laat je alle hoeken van deze ruimte zien voor het lastig vallen van mijn vriend Mega, de enige, echte GA!” Ik sta op en til hem bij zijn boord. Nog voor ik N.O. Tary door de ruimte wil smijten, vervolgt hij onverstoorbaar: “Lord, U bènt de nieuwe Galactisch Admiraal!”

 

“WAT?” schreeuwen Mega en ik uit.

 

In de ruimte verstomt het rumoer direct. De iele stem van N.O. Tary is hoorbaar in alle hoeken. “Uit zorgvuldige berekeningen is gebleken dat de twee hoogste schepen van de machtige Megabyte minder hebben gescoord dat uw Groot Admiraalschip Gregers Gram. Met 207 punten heeft u de eretitel van Galaktisch Admiraal verworven!” N.O. Tary kijkt mij indringend maar spottend aan: “Gefeliciteerd, Galaktisch Admiraal!”

 

“Maar… “ stamelde ik, “… Megabyte heeft deze sector gewonnen, hoe kan ik dan, bij de wind van mijn voorvaderen, deze titel winnen”

 

“Tja, zoals ik al zei, technisch en moreel gezien heeft U gelijk. U kunt dan ook begrijpen dat deze constatering een grote schok op onze afdeling teweeg heeft gebracht. Zelfs zo erg dat we onze toch al zorgvuldige berekeningen een tweede maal hebben uitgevoerd. De uitkomst is en blijft onweerlegbaar. Procedureel gezien bent U onze nieuwe Galactisch Admiraal. Kunt U mij overigens neerzetten en loslaten? “ Verbouwereerd geef ik gehoor aan zijn verzoek. Met een vriendelijk maar kort bedankje neemt N.O. Tary afscheid. Het bier is ondertussen geserveerd. Mega zit stil voor zich uit te kijken. De schrik in zijn ogen maakt langzaam plaats voor boosheid, maar uiteindelijk heft Mega grootmoedig zijn pul: “Lord, ik had het niet verwacht, maar gefeliciteerd. Geniet er van!”, om te vervolgen met een verstikte stem: “voor zolang het duurt!”.

 

Nog steeds verbouwereerd trek ik mijn laarzen uit en vraag Mega of hij er zout bij wilt hebben….