SECTORVERSLAG 184 – It’s a long, long way to the End

 

 

Stardate 184.00 - rond (-43,42), snelheid 10, koers 45; puntoortjes: 0

Na sector 183 voer ik wederom een vloot Defenders aan. In zijn blijdschap over zijn verworven rang is de Gamemaster gul in het doorgeven van het deelnemersveld. In deze sector mag ik Toetanchamon, strijdmakker Malurax en Immelman begroeten. Na een vriendschappelijke PM richting Malurax waarin ik hem succes wens, komen we overeen eerst de anderen te bekampen en daarna elkaar. Op grond van de uitgewisselde info zet ik koers richting het tweede kwadrant en Malurax vanuit het vierde richting het eerste.

 

De schepen zijn al vernoemd zoals ik het hebben wil: Setantii, Dobunni, Atrebates en Gahrandovices. De commandermaillot wordt op Atrebates aangetrokken.

 

Stardate 184.01 - rond (-23,-49), snelheid 25, koers 90; puntoortjes: 0

De schepen zijn aardig hergroepeerd….geen bijzonderheden.

 

Stardate 184.02 - rond (-2,-57), snelheid 25, koers 70; puntoortjes: 0

Aangekomen in tweede kwadrant. Blijkbaar is de vloot van dit kwadrant naar boven gegaan, anders had ik wat moeten zien. Ik ga er niet vanuit dat ze bij de SB gebleven zijn, dus  gewoon verder gaan. Hopelijk lock ik de SB…ears cross.

 

Stardate 184.03 - rond (-21,65), snelheid 25, koers 70; puntoortjes: 0

Dat is heel mooi, net op het uiterste randje van mijn scanbereik wordt op een afstandje van 37 AE de Klingonbase gelockt op (58,-64). Komende beurt zullen de eerste puntoortjes binnengehaald worden. Ik zie geen aanwezigheid van eventuele opwachtende D7-slagkruisers , dus waan me relatief veilig. Op het SIS vraag ik of iemand al afscheid heeft genomen van zijn thuisfront, waarop Immelman reageert. Uit zijn bericht leid ik af dat hij slaags is geraakt met waarschijnlijk Toet. Mooi, dat geeft mij vrij baan. Ik koers recht op de Klingon-base af, waarbij ik een klein experiment ga uitproberen en zo het gedrag van de SB te peilen. Ook de raketten worden gelanceerd die dan over 2 beurten zullen inslaan. Uiteraard zorg ik voor een goed kopkussen, maar trek nog niet al mijn accu's leeg.

 

Immelman gaat ondertussen in zijn luie stoel genieten van de woordenwisseling tussen mij en Toet, popcorn erbij en zet zijn hele vermogen in op Toet….. We zullen zien wat het rendement zal worden van deze inleg.

 

Stardate 184.04 - rond (46,-64), snelheid 25, koers 87; puntoortjes: 72

De kop is er af….de eerste puntoortjes van deze sector zijn binnen. Met 120 treffers is  schild 1 van de Klingonbase  doorboord en zijn er alvast 20 treffers intern geplaatst. Zelf heeft de SB 46 treffers uitgedeeld, maar deze werden praktisch opgevangen door de kopkussens en heeft alleen bij Gahrandovices een klein krasje op zijn kopschild veroorzaakt. De 4 gelanceerde raketten zijn mooi op weg. Uit de scan van de Klingonbase blijkt dat de D7's een goede slag hebben uitgedeeld: 267 punten. Dit vormt voor mij de aanleiding om te vragen wie als kanonnenvlees heeft gediend deze beurt.

 

Wat nu?

De orders voor komende beurt: vuren op tijd 1, schilden 1, 2 en 3 aanzetten met 21 SV op elk kopschild en scherp naar bakboord draaien om me te mengen in een afmaak-partij van de overlevenden bovenin. Ik ga er van uit dat dit meer dan voldoende is om de Klingonbase uit te schakelen, anders gaat eventueel nog één schip terug om een genadeschot af te geven.

 

Stardate 184.05 - rond (43,-40), snelheid 25, koers 337; puntoortjes: 228

Een mooi opwarmertje, mijn trainingsschema werpt zijn vruchten af. Inderdaad werd het een overkill. Op één na scoorden de raketten de maximale 20 punten. Misschien hoef je minder angst te hebben dat de raketten falen als ze gelanceerd worden op een SB. Totaal werden er 128 rakettreffers en 113 phasertreffers (w.o. een photon) geplaatst. Zelf plaatste de SB 30 treffers op Setantii en 46 op Gahrandovices. De schilden hebben dankzij de SV standgehouden.

 

Orders voor richting het uiltje

 

Stardate 184.06 – rond (25,-23),snelheid 25, koers 342; puntoortjes:228

De reparaties aan de beschadigde kopschilden verlopen voorspoedig, de engineers zijn blijkbaar dolenthousiast over hoe de strijd tot zover verloopt. Helaas zie ik zelfs geen objecten op de sensors. Richting de x-as.

 

Stardate 184.07 – rond (13,-2), snelheid 25, koers 317 ; puntoortjes: 228

Nog steeds niets…. Nu maar richting de y-as met handhaving van dezelfde koers en snelheid

 

Stardate 184.08 – rond (-4,-17), snelheid 25, koers 317 ; puntoortjes: 228

Eindelijk objecten, 4 stuks op grote afstand, gem op [(-47,32),sp 35, k125]. Dat wordt lastig te bepalen hoe dit te benaderen. Ik had niet verwacht een voltallig vloot te zien. In de tussentijd moddergooien Toet en ik elkaar op het SIS en is de popcornbak van Immelman op, waardoor hij nu ook er aan komt. Ook wapenbroeder Malurax spreekt enige eervolle woorden mee. Volgens zijn eigen info heeft Toet korte metten gemaakt met de Haviken, waardoor het voor mij nu pas duidelijk wordt wie wat heeft.

 

Maar wie zijn dan die 4 objecten: Toet of Immelman? Ik versnel naar 30 en handhaaf koers tot de laatste twee impulsen, zodat ik ‘dwars’ ga liggen en daarmee de komende beurt lekker in de flanken kan schieten van mijn tegenstander….

Het grootste risico is dat deze kiest voor stilliggen…. Dat zien we dan wel weer.

 

Stardate 184.09 – rond (-25,35), snelheid 30, koers 247; puntoortjes: 228.

Red Alert! Dat is mooi….kijk snel naar de gelockte doelen. Het blijkt de voltallige Klingon-vloot van Immelman te zijn dat rond [(27,15),sp26,k135] beweegt. Zijn ze soms rechtdoor gevlogen? Geen goede uitgangspositie voor een Defender. De Klingons Garnica, Nibriza, Caturra en Amarello vliegen van mij weg en kunnen dus alle kanten op….dit wordt lastig plotten….

 

Na een nachtje slapen besluit ik maximaal te versnellen, bij te draaien en op tijd 3 te vuren op Nibriza. Dit levert in de ergste scenario (wegvliegen) een afstandje van 16 AE op, maar door geconcentreerd vuur van phasers en vier photons moet ik de Nibriza zwaar kunnen treffen. Geen raketten, omdat die toch eenvoudig ontweken kan worden.

Daarna ga koersen naar het stilstaand object, wat uiteraard niets anders kan zijn dan een SB. Ik heb een hoge snelheid, dus ik moet ook zeer dichtbij komen en een kopkussentje plaatsen.

 

Stardate 184.10 – rond (-50,42), snelheid 48, koers 333; puntoortjes: 335.

Dat pakte redelijk goed uit, door geconcentreerd vuur heeft de Nibriza het flink te verstouwen gekregen, maar liefst 119 treffers. De Nibriza is op grond hiervan logischerwijs uitgeschakeld voor actieve deelname in deze sector. Het is jammer dat twee photons gemist hebben, anders had ik ook de bonus gepakt.

 

Het stilstaand object heb ik ook in zicht, het is de Rommie-Base op een afstandje van 16/17 AE….dus dat wordt ook komend beurt piece of cake. Ik verwonder mij overigens waarom de Klingon deze base niet opgeblazen heeft? Immelman had toch alle tijd voor? Helaas wel deze snelheid handhaven, omdat alle EE’s nodig zijn voor een kopkussen. Daarna kijk ik wel of ik een noodstop moet maken.

 

Stardate 184.11 – rond (-26,57), snelheid 48, koers 98; puntoortjes: 406.

Die SB is wijlen, de Klingklongs hebben blijkbaar veel voorwerk gedaan. Terwijl mijn Defenders met hun phasers 296 treffers weten te plaatsen, krijg ik maar 71 puntoortjes erbij, waarvan 50 voor het doorboren van schild 2. Ondanks dat de Rommie-Base zwaar beschadigd was, had deze minstens twee werkende zware phasers die afgevuurd werd op Dobunni (32 treffers) en op Atrebates (31 treffers). Dit betekent enige reductie van de kopschilden, maar geen zorgen erom.

Wat nu? Ik zie niets!

Ergens zweeft een zwaar beschadigde D7 Slagkruiser rond, die op zijn minst te kampen moet hebben met een ernstige snelheidsbeperking. Ga ik daar achteraan of ga ik de vloot van Toet opzoeken. Een ding is wel zeker, ik ga een beetje afremmen..

 

Stardate 184.12 – rond (6,53), snelheid 32, koers 98; puntoortjes: 406.

Gekozen voor Toet, maar uiteraard niets te zien....gewoon verder gaan

 

Stardate 184.13 – puntoortjes: 406.

Gloeiende supernova op een komeet! Dit soort fouten kunnen immers funest zijn. Bij het doorgeven van de commando’s aan de schriftsteller heeft deze het slechts aan één schip doorgegeven en gemakshalve aangenomen dat de rest van de vloot het zal volgen. Ik heb de schriftsteller op de zeer droge planeet Arahas afgezet voor een bezinningsperiode van enkele maanden en ‘gemakshalve’ vergeten enige levensvoorraden mee te geven.

 

Zo is alleen Setantii aangekomen op de bedoelde plek [(35,62),sp32,k98] en de rest is ongewild doorgevlogen naar [(37,49),sp32,k98]. Toch hebben alle schepen red alert, veroorzaakt door het verschijnen van Malbolge-RO  [(62,63),sp10,k331]. De phasers kunnen weer doorgesmeerd worden!

 

Verder wordt er ook een object gesignaleerd door Setantii op [(79,72),sp6,k220], de SB? Die was toch kapot geschoten door de Klingons? Of is het een zwaar beschadigde schip?

 

Stardate 184.14 – rond (64,60), snelheid 32, koers 58; puntoortjes: 431.

Malbolge is wrak, eveneens Phlegethos-Ro. Deze laatste is door de Feds afgeschoten. Ik zie de escape-pod van Malurax voorbij zweven die me nog een gentlemen-groet toestuurt. En ook nu heb ik weer een doel: Sikkim-Fe [(74,81),sp10,k0]. Verder twee federale objecten, maar op totaal verschillende coörds. Dit gaat Toet zijn vloot kosten!.

 

Plan een aanval op Sikkim.

 

Stardate 184.15 – rond (82,87), snelheid 36, koers 113; puntoortjes: 562

Woesssjjjj, dat was een beetje te veel van het goede. Met 339 treffers (259 phaser\photon en 80 raket) moet Sikkim behoorlijk s’l’ikkim. Deze had een noodstop gemaakt, in de ijdele hoop dat ik het voorbij zou schieten?

Ik identificeer geen federale schepen meer, maar één object. Waar is die andere object zo snel gebleven? Deze beurt zal ik in ieder geval beschoten worden, maar een beschieting door slechts één Fed overleef ik met gemak. Even vertragen om mijn scanbereik te vergroten en naar beneden met een S’je afzakken voor een onderscheppingskoers.

 

Stardate 184.16 – rond (70,69), snelheid 30, koers 113; puntoortjes: 562

Inderdaad kietelt Toet deze beurt. Tanduay-FE [(96,73,sp1,k330] plaatst 40 treffers op Dobunni, verspreid over twee schilden. Door het stilleggen van Tanduay, wordt het komende beurt mij gemakkelijk gemaakt om deze op te ruimen. Uitrekenen leert dat tijd 5 het beste en meest “zekere rendement” oplevert. Dat moet voldoende zijn om Tanduay een tandje lager te doen zingen. Toet geeft op het SIS aan dat Tanduay een halve schip is, maar eerst zien dan geloven.

 

Na het aanval op Tanduay is het blijkbaar weer afwachten wat het wordt. Als ik dan niets zie, kijk ik wel wat de alternatieven zijn. Immelman is still Nergensman.

Ik zal alvast maar uren claimen voor het holodek.

 

Stardate 184.17 – rond (84,62), snelheid 42, koers 257; puntoortjes: 669

Voor een halve schip levert Tanduay heel wat op, meer dan ik verwacht had…..ben wederom zeer content met deze puntenboost. Alleen heb ik nu geen doelen meer. Wacht….de SB meldt één vijand in zijn sector. Het is dat ik op 190 AE verwijderd ben.

Immelmann doet voorkomen dat hij het (wrakken)spoor bijster is, dus ik heb het sterke vermoeden dat dit het Klingon-vloot moet zijn. Wat ga ik doen? Flink versnellen om die SB-knabbelaar te onderscheppen? Ik heb in dit kwadrant niets meer te zoeken, dus ja!

Ik ga maximaal versnellen en met zodanige manoeuvres dat ik een noodstop ga maken met hulp van mijn SB, zodat ik de beurt erna de SB-knabbelaar kan verrassen.

 

Stardate 184.18 – rond (31,34), snelheid 60, koers 242; puntoortjes: 674

Prachtig om te zien hoe met dit soort snelheden de sterren verworden tot lichtbanen. Weer geef ik opdracht om volgens plan maximaal te versnellen.  Ik wil alvast de SB waarschuwen dat ze kunnen rekenen op dokkende Defenders, als opeens de radar laat blijken dat er drie objekten worden gesignaleerd rond [(15,30), sp25,k90], de vloot van Immelman.

 

Volgens de ECM-formule zou ik niet gelockt moeten worden door Immelman; de vraag die bij mij leeft is of die ook geldig is bij grote snelheden. Aan de andere kant kan ik nu ook een rookgordijn leggen door op het SIS te stellen dat ik gezien ben en dat ik mij nu tactisch terugtrek, terwijl ik heimelijk doorstoot naar mijn SB. Het alternatief van stilliggen bevalt me niet en hopen dat ik alsnog goed uitkom t.o.v. de Klingons. Ik acht de kans groot dat Immelman hier rekening mee gaat houden.

 

De SB heeft overigens gevuurd en 8 treffers weten te plaatsen, waarmee 5 punten is verkregen?

 

Stardate 184.19 – rond (4,-28), snelheid 70, koers 215; puntoortjes: 678

Geprezen zij de ECM-formule, want ik ben, zoals verwacht, niet geïdentificeerd door Immelman. En zo zoef ik op dock-afstand van mijn SB. Met zo’n 73 AE te gaan, kan ik een noodstop gaan maken en kijken wie nu in de buurt van mijn SB zwerft. En kan ik zeggen: “Surprise!”. Zal maar een open SIS-message aan Immelman sturen dat ik wil overleggen voor het laatste stadium van deze sector….

Immelman zal erover nadenken….

 

Stardate 184.20 – rond (-61,-60), snelheid 0, koers 242; puntoortjes: 678

Wow! Wat een stop, gelukkig hebben de veiligheidsnetten het gehouden. Vol verwachting kijk ik naar de sensors en …. het is Nibriza [(-20,-79),sp 18, k180] van Immelman! Wel jammer daar ik heimelijk op Toet had gehoopt, maar contact is contact. Ik laat op het SIS Immelman in de waan dat ik raketjes ga inladen. Ik ga gewoon meteen de achtervolging inzetten, in afwachting van zijn antwoord.

 

Stardate 184.21 – rond (-55,-77), snelheid 18, koers 153; puntoortjes: 678

Ik hoor niets, dus ik trek mijn voorstel weer in. Atrebates ziet een object dat overzij is gegaan. Daar ga ik maar op af, maar niet rechtstreeks via de kortste weg. Ik verwacht dat de hoofdvloot van de Klingons elk moment kan opduiken. Als het niet nu is, dan komt het wel de beurt erna. Nibriza wordt als lokvogeltje ingezet, dat kan niet anders.

 

Stardate 184.22 – rond (-23,-74), snelheid 32, koers 83; puntoortjes: 678

Daar heb je de hoofdvloot, helaas als object [(-3,-92), sp38, k225]. Ik laat mijn vloot naar deze coords gaan. In het ergste geval is dat we elkaar handjes kunnen vasthouden, maar zolang er maar ééntje van mij overleefd, heb ik dat er voor over.

 

Stardate 184.23 – rond (-3,-96), snelheid 30, koers 150; puntoortjes: 678

En daar identificeer ik de hoofdmacht van de Klingons op [(-21,-90),sp 25, k240]. Ze zijn gewoon doorgegaan. Baseer mijn aanval op een mogelijke draai. Gezien de effectiviteit van de normale phasers op middellange afstand concentreer ik al mijn vuur op Carturra op tijd 5.

 

Stardate 184.24 – rond (-24,-91), snelheid 30, koers 255; puntoortjes: 725

Het is maar goed dat ik geconcentreerd gevuurd heb, want Immelman is richting mijn SB gegaan om zo nog even flink te snoepen van de nog aanwezige puntenpot. Met de photons erbij heb ik 64 treffers kunnen plaatsen via de achterste van Carturra, Helaas heb ik nu alleen maar objecten. Ik kan de achtervolging ook inzetten, maar ik kies voor een aanval op Nibriza. Dat is een zekere buit en gezien de vele interne reparaties die uitgevoerd moet zijn, ook een vette buit. Hopelijk doet mijn SB een flinke duit in de zak.

Volgens mij kan ik zelf niet gelockt zijn, maar daar elk vezel van mijn puntoren trilt, trek ik de accu’s leeg en versterk zo mijn voorste schild met alle energie die ik kan missen.

 

Stardate 184.25 – rond (-3,-77), snelheid 35, koers 90; puntoortjes: 830

Tjappa! Mijn SB heeft zich flink verweerd voor het, zoals verwacht, ten onder ging. Het heeft maar liefst 105 punten weten te behalen. Uit de SIS-berichten begrijp ik dat dit Immelman ook verrast heeft. Dat betekent ook dat Immelman interne reparaties moet uitvoeren. Zelf heb ik zicht op de langzaam voortkabbelende Nibriza [(-23,76),sp18,k255]. Als ik mijn orders wil opstellen, zie ik tot mijn grote verbazing dat Nibriza 99 treffers heeft weten te plaatsen op Gahrandovices. Gelukkig maar dat mijn voorzichtigheid afgelopen beurt heeft geroerd, want Gahrandovices heeft 52 treffers intern gekregen wat de actieve dienst behoorlijk heeft beperkt. Op zich valt het allemaal nog mee, maar niet nu, niet in het eindstadium van deze sector! Ik maak me nu wel zorgen over mijn voorsprong t.o.v. Immelman. Met de aanval op de SB en op mijn schip moet hij het haast wel verdubbeld hebben. Ik hoop dat ik genoeg  marge heb.

 

Een draai bovenlangs uitvoeren en versnellen naar 45 AE/beurt. Ik verwacht dat Nibriza ook bovenlangs zal gaan om een kamikaze-aanval op mij uit te voeren. Het is de kunst om het zodanig te treffen voor deze zijn hellevuur kan loslaten, dus dat ik nog in zijn schild 4 tref. Dat moment wordt berekend op tijd 7.

 

Stardate 184.26 – rond (-18,-56), snelheid 45, koers 15; puntoortjes: 886

Eindelijk is het karwei afgemaakt. Nibriza is wrak en daar was niet veel voor nodig. Immelman heeft het aardig kunnen opkalefateren dat hij de vorige stardate zo hard mee heeft kunnen schieten. Van de 178 treffers (118 phaser\photon en 60 raket) was de salvo van Dobunni meer dan genoeg geweest, maar als je alles van te voren weet, zou het niet leuk zijn. De raketten waren pure verkwisting. Het is wel jammer dat kapiteinschip Dobunni aan de haal is gegaan met de punten&bonus (+56 punten), die komt daarmee op gelijke puntenaantal als mijn commanderschip: 240 punten. Het was wel leuk geweest voor het verkrijgen van de Supernova als Atrebates deze gekregen had. Wat niet is, kan nog komen. De sector is nog niet afgelopen. Overigens heb ik dat weer: een sector met een hoge doelscore.

 

Dit betekent wel dat ik nog actiever op jacht moet op de overgebleven Klingons. Allereerst ga ik vertragen om mijn sensorbereik te vergroten en voor de schijn laat ik mijn vloot samenkomen, dus de zwalkende Gahrandovices [(-1,-48),sp30,k0] bijhalen. Mijn bericht op het SIS heeft blijkbaar Immelman doen denken dat deze nog actief  is, getuige de twee, helaas interne, treffers die hij geplaatst heeft. Door interne reparaties hoop ik wel diens sensors zodanig te herstellen dat ik gebruik kan maken van de photon. Er is in ieder geval weer iets dat zich een schild 1 mag noemen.

 

Stardate 184.27 – rond (-31,45), snelheid 32, koers 270; puntoortjes: 886

Op de radar van Atrebates verschijnt een object rond (-9,-10). Dat is het laatste schip van Toet! Die wil ik onderscheppen!

 

Stardate 184.28 – rond (-21,-19), snelheid 30, koers 30; puntoortjes: 886

Toet laat zijn staart zien en is als een haas naar boven gegaan en bevindt zich rond [(-20,15),sp22,k350]. Als hij inderdaad op zoek is naar de Klingons van Immelman, zal hij dus meer naar het oosten moeten gaan….ik zal maar noordoost gaan….

Ondertussen gooien Toet en ik elkaar vrolijk met modder, zelfs zo erg dat Immelman met een aanbod van een reusachtig ‘chill-pil’ kom.

 

Stardate 184.29 – rond (-41,-6), snelheid 25/30, koers 300/285; puntoortjes: 886

Het onderling verschillen van snelheden levert niets op. Toet blijft object, maar we komen nader tot elkaar! Ik zie nog steeds geen spoor van Immelman….maar moet wel blijven opletten. Een splitsing van de vloot wordt overwogen, want met de snelle Defenders kan ik heel gemakkelijk de gelederen weer sluiten. Een splitsing levert immers een groter scanbereik op. Het ergste wat ik bedenken kan, is dat hij ineens op de flank verschijnt….

 

Stardate 184.30 – puntoortjes: 886

Setantii & Dobunni – rond (-69,4), snelheid 30, koers 285

Atrebates & Gahrandovices – rond (-60,12), snelheid ca 26, koers 285.

Mijn oren klapperen een heel eind weg als ik naar de radar kijk. De vloot van Immelman [rond (-65,13),sp25,k135] is middenin mijn vloot beland. Deze scenario had ik niet gedacht. Dit wordt druk rekenen, maar ik zie al snel dat ik moet hopen op een grote marge tussen Immelman en mij. Het worden moeilijke keuzes, moet ik al mijn vuurkracht gooien op een enkel schip en zo naast het wegwerken van de SV veel punten kan binnenhalen….Daar enkele stardate geleden Caturra is geraakt, gok ik op enigszins op de ietwat afwijkende Garnica (Immel’s commandoschip?) en laat Gharandovices zonder schild vuren, welke toch half beschadigd is, Ook Atrebates laat ik op Garnica vuren, maar verstevig deze zoveel mogelijk. Die moet immers overleven. Achteraf is het altijd gemakkelijk plannen….

 

Setantii en Dobunni laat ik stilliggen en vuur eerst de zijwapens op schild 2  af en na draaien de resterende wapens. Vanaf dit moment moet ik niet meer rekening houden met een overwinning en is het erg afhankelijk van de schade bij de Klingons…

 

Stardate 184.31 – puntoortjes: 1067

Helaas, het is even zwaar slikken voor mij…. Immelman bleek een goede uitgangssituatie te hebben en weet deze voor hem profijtelijk en daarmee dus ook verdienstelijk binnen te halen. Hij komt na alle vuur uit op 1114 punten en ik op 1067 puntoortjes.

 

Voor de statistici is dit een goede sector. Ik kan alleen maar Immelman feliciteren dat hij de laatste fase zo doortastend heeft gespeeld dat hij tegen mijn verwachting in de sector binnen weet te halen. Het laat mij zien dat hoe lang een sector ook mag duren, dat je tot het eind scherp moet blijven om een overwinning te mogen claimen. De volgende keer mag mijn eerste officier mij kielhalen als ik in zo’n stadium de vloot laat splitsen, zelfs al is het maar 1 AE!!!!

 

Lord of Elvesham