Proloog Sector 183

Vol frisse moed arriveer ik bij het flottielje Defenders die uitverkoren zijn om sector 183 binnen te halen voor hun ras en ik mag daarbij zijn met dit toch wel fantastisch snelle schip. Echter een warm welkom is ver te zoeken. De bemanningsleden staan in groepjes druk te spinnen en te snorren en merken mijn aanwezigheid niet op. Nu is dat niet zo erg, met enige drilloefeningen dwing je de nodige respect en gehoorzaamheid af. In gedachten stel ik alvast een oefenschema op, dat steeds zwaarder wordt, naarmate ik meer genegeerd word. Met bijna nauwelijks te controleren woede loop ik naar de dok-meester toe om hem de staart vol te schelden over zoveel laksheid dat ik tot zover niet eerder tegengekomen ben en dat ik met dit verschrikkelijk slap zooitje de sector moet winnen? Waar heeft hij deze derde generatie van lik-me-staartjes vandaan gehaald?

Op nauwelijk 10 meter afstand van de dok-meester hoor ik hem de commando roepen: "Officier aan dek" en staat hij eervol en strak in het gelid. Zo'n strak kattenstaartje heb ik niet eerder gezien. Nou, dat valt me nog mee, maar ik merk al heel snel dat dit eerbetoon niet voor mij bedoeld is, maar voor degene die achter mij aan komt slenteren: Groot-Admiraal Megabyte. Onbewust sta ook ik strak in het gelid, maar Megabyte geeft een flinke pets op mijn schouder en zegt: "Vriend, laten we deze sector maar eens binnenhalen" en loopt gelijk door naar zijn schip. Ik sjok hem achterna, afvragend: wat, hoe?

 

 

Stardate 183.00 - rond (-40,44), snelheid 10, koers 135; puntoortjes: 0

Nog steeds met tegenstrijdige gedachten zijn we inmiddels uitgevlogen. Megabyte staat op de brug en komen we overeen dat we naar beneden afzakken op zoek naar de overige tegenstanders. Weer geeft Megabyte een pets op mijn schouder: "Je weet wat je te doen staat" en verdwijnt met een breed glimlach naar het holodek. Verdwaasd staar ik hem na en blaf de orders naar de verschrikte bemanningsleden: Hernoemen van de schepen in Zuid, West, Noord en Oost, waarbij Zuid de naam wordt van mijn commanderschip en Noord die van Megabyte. Verder gaat West naar Megabyte en Oost naar mij. Maximaal versnellen en accu's leegtrekken voor het opladen van de phaserbank en photon. Via een boog-manoeuvre gaan we naar beneden en moeten alle schepen uitkomen op rendezvous-punt (-42,19).

 

 

Stardate 183.01 - rond (-42,19), snelheid 28, koers 180; puntoortjes: 0

En we zien …. niets, helemaal niets in geen enkel windstreek. Megabyte stelt dat onze tegenstanders lucht hebben gekregen van onze aanwezigheid en dat ze daarom op de loop zijn. Ik snuif daarom even een paar keer goed, maar ik kan geen bijzondere geuren ontdekken.

We gaan daarom maar even buurten bij de SB van derde kwadrant. We draaien een beetje bij en handhaven de snelheid. Met de restenergie worden de accu's weer opgeladen.

 

 

Stardate 183.02 - rond (-49,-9), snelheid 28, koers 180; puntoortjes: 0

Ik hoor mezelf nog vragen aan Megabyte: "Dit is niet fijn, he?". Het gezicht van Megabyte spreekt boekdelen, anders wel de oerkreten die uit zijn mond komen. Dit is zeker niet fijn. Op één of andere manier moeten de haviken toch lucht van ons hebben gekregen, want ze bevinden zich gemiddeld op een afstandje van 5 AE voor ons. Ze hebben ons de vorige beurt in de smiezen gehad, terwijl zij net buiten ons scan-bereik zaten door ons onderling snelheidverschil, dat kan niet anders. Ik probeer nog even de moed in te houden door te stellen dat ze ook naast ons kunnen liggen, maar Megabyte is heilig van overtuigd dat ze gewoon voor ons liggen. Hoe dan ook: de vogeltjes gaan komend beurt rock 'n rollen met ons er tussen!

Eigenlijk is het gewoon einde verhaal….Het kzinti-vloot wordt na deze beurt gehalveerd en mogelijk moeten we nog rekening houden met een 3e aanstaande wrak.

 

Hier rest ons nog maar één ding, ferm staan en de klappen gewoon over ons heen laten komen. Ineens herinner ik me een geplande vakantie met mijn gezin op planeetje Dnalstiud in het prachtige gebied NesseH dat rond de binnenkomende phaservuur valt. Dus geef ik Megabyte nu een flinke klap op zijn schouder, haal mijn schouders op: "Ja mijn beste, familie-verplichtingen, maar ik heb alle vertrouwen in je dat je nog een konijn uit je hoed weet te toveren!" en verdwijn richting de escape pods. Megabyte draait met grote ogen om en roept na: "Mijn konijnen zijn op en ze zijn er niet meer bij de HEMA!"

 

Voor ik de escape pod induik, zet ik nog vlug een verkapte "verwensing" neer op het SIS om te zien wie reageert als die uitgegniffeld is.

 

 

Stardate 183.03 - rond (-51,-13), snelheid divers, koers 10; puntoortjes: 0

Na een heerlijke week kruip ik eerst op mijn thuisbasis achter de console en constateer verrassend dat er nog steeds volledige verbinding is met de Kzinti-vloot. Megabyte heeft toch nog ergens in de schappen van de HEMA een groot konijn gevonden en deze ingezet. En dat heeft goed uitgepakt. In een sublieme manoeuvre heeft Megabyte het natuurlijk evenwicht weer hersteld en zitten we nu achter de vogeltjes op afstandje 2AE!!! De vogeltjes zijn Patricia P, Patty B, Marijke H en Albert V op [(-51,-12),sp22,k15]. Dat riekt dus naar de Hitman, maar die heeft niet gereageerd op het berichtje op het SIS. Maakt ook niet uit, nu zijn wij de lachende poesjes…ware het niet dat we goed geraakt zijn en dat we ook goed zicht hebben op de ontstekingsknoppen van de plasma's op afstandje 3 [(-51,-16),sp18]

 

De schaderapporten stromen binnen. Even in groffe lijn: mijn commando-schip Zuid is buiten schot gebleven en dus full-operationeel met 100% sensors. West [131 treffers ontvangen] zit op 69% intern met vier resterende generatoren, 47% sensors en een snelheidsbeperking van 12 AE/beurt, verder full-operationeel! Mega's commandoschip Noord [88 treffers] zit op 22% intern, 18 generatoren, 100% sensors en een defecte phaser. Oost [131 treffers] zit op 68% intern, 12 resterende generatoren, 45% sensors, twee defecte phasers en een snelheidsbeperking van 8 AE/beurt. In totaal kunnen we dus 13 phasers inzetten komende beurt. Dat gaat de Hitman voelen, dat is duidelijk. Rest  de grote vraag: "Hoe dan en dan wat?"

 

Gezien de wanstaltelijke producten van zowel Marijke H als van Patty B worden deze als mogelijke commandoschepen beschouwd. We gaan ervan uit dat de Hitman niet stil gaat liggen, ook vanwege de objecten die vanuit het tweede kwadrant komen. Ook zou Hitman op deze korte afstand alle raketten binnenkrijgen. We zijn gedwongen linksom te gaan vanwege de inkomende plasma's en rekening houdend dat Hitman dit ook weet, krijgen we op tijd 2 zeker te maken met phaservuur van zijn schepen, weliswaar van één kant, maar dodelijk op korte afstand. Dus we laten de schilden neer, who wants to live forever, voor maximale treffers. Daarbij worden 2 raketten op Patty B gelanceerd en 2 op Albert V, voor het geval Hitman ook besluit zijn schilden neer te laten. We kennen maximaal CS toe om vooral de sensors op te laten peppen, waarbij we West al bij voorbaat opgeven. Wat rest is dan voor enige versnelling van zowel Noord als Zuid en draaien de eerste drie impulsen maximaal naar links toe. We zien wel hoe dit gaat uitpakken.

 

Megabyte geeft me een flinke pets op mijn schouder en stelt dat het een mooie dag is om te sterven! In gedachten maak ik alvast een notitie om een band met ijzeren spijkertjes aan te schaffen voor mijn ondertussen pijnlijke schouder…..en nu is het een kwestie van afwachten (… en afwachten … en afwachten).

 

In de naweeën van deze beurt morren we stevig over het uitblijven van de resultaten als gevolg van het niet inleveren van orders.

 

 

Stardate 183.04 - rond (-51,-13), snelheid divers, koers 10; puntoortjes: 277

En dan komt het verlossende bericht. We zijn niets kwijt en hebben twee Haviken tot poeier geschoten. De Haviken, blijkbaar overgenomen door de boordcomputer, hebben niet teruggeschoten. De defecte phaser van Noord is voor het afvuren gerepareerd, waardoor we 437 treffers kunnen plaatsen (209 op Marijke H,  213 op Patty B en 15 op Albert V). De situatie is niet geheel rooskleurig, ondanks dat we zelf geen schepen hebben verloren, moeten we West [(-51,-13),sp0,k10] en Oost [(-57,-16),sp8,k235] nog steeds als verloren beschouwen. West heeft immers nog maar 5 generatoren en Oost wordt sterk gehinderd door de snelheidsbeperking.

 

Noord [(-76,-24),sp31,k235] en Zuid [(-77,-25),sp31,k235] worden achtervolgd door de plasma's [(-69,-20)]

 

We besluiten om Noord richting de SB te sturen samen met Zuid. Oost en West worden door hun schade aan hun lot overgelaten. De plasma's ontwijken we met gemak.

 

 

Stardate 183.05 - rond (-83,11), snelheid 40, koers 360; puntoortjes: 277

Tja….de SB wordt de volgende stardate aangedaan door Noord en Zuid. De achtervolgende plasma's zijn verdampt.

 

West is met 6 photons overdreven tot poeier geschoten door de koekblikken Enterprise, Voyager en Excelsior. Oost [(-65,-16)] sukkelt huiswaarts voort met een slakkegangetje van 8AE. Voor hoelang nog…

 

 

Stardate 183.06 – rond (-59,63), snelheid 0, koers 25; puntoortjes: 277

Met vliegende vaart zijn wij de SB ingedoken. In afwachting van de reparatie genieten Megabyte en ik in nieuwe pluchen stoelen van een heerlijk kopje thee en koekjes.

 

In het derde kwadrant blijkt de rest van de tegenstanders samengekomen te zijn. Oost [(-71,-11),sp8,k315] bericht de samentrekking van de haviken Patricia P en Albert V op [(-61,-16),sp30,k250], de roestbakken Soft, In De, Ruimte rond [(-75,-38),sp ca. 28, k235] en de koekblikken Enterprise, Defiant, Excelsior en Voyager rond [(-47,-6),sp30,k205]. We kunnen Oost nu definitief afschrijven en zenden ‘Maak er wat moois van’ naar de bemanningsleden van Oost.

 

 

Stardate 183.07 – rond (-59,63), snelheid 0, koers 65; puntoortjes: 307

Oost heeft nog verrassend kunnen scoren met 30 interne treffers op Albert V. Albert V vond het blijkbaar niet nodig om zijn schilden op te hijsen. Verrassend is dat Oost afgemaakt is door phaservuur van de koekblikken Voyager en Enterprise.

Noord is aardig gerepareerd en kunnen we dus op pad gaan.

 

 

Stardate 183.08 – rond (-41,63), snelheid 18, koers 90; puntoortjes: 307

We hebben ons losgemaakt van de SB en koersen richting kwadrant 1 voor een bezoek aan de SB aldaar. Noord moet nog wel wat interne reparaties uitvoeren, maar dat is een kattenpeultje.

 

 

Stardate 183.09 – rond (-5,63), snelheid 36, koers 90; puntoortjes: 307

We hebben de vaart erin.... en gaan onverdroten, heldhaftig, onverschrokken en katmoedig voort!

 

 

Stardate 183.10 – rond (31,63), snelheid 36, koers 90; puntoortjes: 307

De Koekdoos is in zicht op (57,56). Ik ben benieuwd wat voor tactiek we zullen nemen.  Als ik het een en ander pro-actief uitgetekend heb en voorleg aan Mega, geeft deze een ferme klap (wanneer komt mijn bestelling binnen?) op mijn schouder en zegt: “Goed uitgetekend, elf! Maar we gaan het zijn Mega’s doen!” en verdwijnt mijn plan met een simpele vingerwijzing in de digitale prullenbak.

 

Hij grijnst om mijn fronsende wenkbrauwen en vraagt hoe het met mijn “vullingen” zit. Terwijl ik mijn wenkbrauwen nog hoger trek, geeft Mega lachend de volgende commando: “Recht op de Koekdoos af en pas vuren als ik het wit van de oog van de SB-commandant zie……. Yeeeehaaaaaaawwwwwww!”

 

 

Stardate 183.11 – rond (65,57), snelheid 33, koers 104; puntoortjes: 499

Nadat ik tevreden gecontroleerd heb dat al mijn vullingen nog op hun plek zitten, kan ik de situatie weer overzien. Met 63 treffers van de Koekdoos is weliswaar het voorschild van Zuid doorboord en zijn enige interne treffers geïncasseerd, constateer ik tevreden dat we aan de andere kant van de Koekdoos zijn beland zonder al te veel kleerscheuren. Het voorschild van Noord heeft echter standgehouden, maar kende ook minder treffers van de Koekdoos: 42 treffers.

Zelf hebben Zuid en Noord respectievelijk 118 en 124 weten te plaatsen, oftewel schild 1 doorboord en 142 treffers intern geplaatst.

 

Als ik aan Mega vraag waarom hij zo laat liet vuren, is zijn grijnzende antwoord: “De ogen van de Koekdoos-commandant waren ontstoken!“.

 

In een kort overleg is onze tactiek voor de volgende 4 beurten snel bepaald. We nemen de gok: we hopen op minimale tegenstand van de Koekdoos, gebruiken al onze EE’s om maximaal te versnellen en zetten koers naar de SB in het tweede kwadrant.

 

 

Stardate 183.12 – rond (75,5), snelheid 51, koers 159; puntoortjes: 578

YeeeHaaa! De Koekdoos-commandant is blijkbaar zo overdonderd dat hij vergeet te vuren. We blazen de Koekdoos tot de laatste kruimel eruit en hebben geen greintje last! Mega’s commandoschip zit na deze treffen op 4 punten verwijderd van een supernova.

 

Ondertussen meldt onze SB dat het drie vijandelijke schepen in zicht heeft. Dit kan haast niets anders zijn dan de koekblikkenvloot, die een eveneens hoge score moet hebben. Het zal erom spannen, want wij hebben drie beurten nodig voor we weer kunnen schieten!

 

 

Stardate 183.13 – rond (85,-45), snelheid 51, koers 169; puntoortjes: 581

Zowaar onze SB is van de nul af met drie punten uit 7 treffers, altijd mooi meegenomen. Verder worden er nu vijf vijandelijke schepen in onze thuiskwadrant gemeldt.

 

Wij hebben een stilstaand object in zicht op een goed afstandje van 25 AE. Dat is mooi. We gaan een noodstop maken, zodat we deze kunnen identificeren en kunnen we weer aan de slag.

 

 

Stardate 183.14 – rond (86,-44), snelheid 1, koers 169; puntoortjes: 581

Dat is nou jammer. De Klingonbase wordt geïdentificeerd op (63,-59), een afstandje van 27 AE. Onze raketten zullen deze beurt niet meteen inslaan en het einde van deze sector nadert met rasse schreden. We kunnen in ieder geval ervoor zorgen dat de Noord van Megabyte een SN gaat binnenhalen. We gaan achteruit vliegen en proberen eruit te slepen wat er nog inzit.

 

Onze SB heeft het zwaar te verduren gehad (247 treffers) en zit op 54% intern.

 

 

Stardate 183.15 – rond (72,-54), snelheid -17, koers 56; puntoortjes: 647

En met het opblazen van onze SB is de slag om deze sector voorbij. Niet wij, maar Skyrider gaat verdiend met de eer vandoor en promoveert tot Groot-Admiraal. Deze stap wordt begeleid met een Zilveren Maan en als toefje een Supernova.

Maar ook de Kzinti’s staan niet met lege handen, een goede tweede plek met een 4e Supernova voor Megabyte.

 

 

Epiloog

Een leerzame sector waarbij ik niet verwacht had zo ver te komen na het treffen met de Romulanen. Met durf en gezond verstand hebben we dus de rollen kunnen omkeren en een overwinning op de Haviken kunnen behalen, maar die overwinning konden we niet verder verzilveren. En zo staan Mega en ik weer op het platform van de Herberg in afwachting van nieuwe avonturen.

Mega: “Vriend, deze sector hebben we dus niet binnen kunnen halen, helaas pindakaas, maar niet getreurd; we kunnen altijd nog op mijn SN drinken en op onze goede eenmalige samenwerking!” Aangezien ik op dat moment niet veel om handen had en goede redenen voor een drinkgelag nooit afsla, ging ik met hem mee. Daarna zien we wel weer!

 

En de in deze sector opgedane ervaringen met een eendenbektang zal zo spoedig mogelijk worden vastgelegd.

 

Lord of Elvesham

(en ook Megabyte)