Conventie 18

Lord(s)day

 

Proloog

30 juni 2013 – de “place to be” was in Amersfoort, waar de (zomer)conventie gehouden zou worden in het kantoor van gastheer Captain Bob. En ik had er enorm veel zin in! Omdat het schatzoeken even niets werd vanwege een haperende GPS-ontvanger, was ik vroeg op de plek, waar WBK de deur open deed. Megabyte kwam ook aantuffen. En zo druppelde het kantoor vol met de volgende aanwezigen:

·         Megabyte (GameMaster)

·         Skyrider (GameMaster)

·         Captain Bob (Gastheer)

·         Cleaver

·         Immelmann

·         Lord Voll

·         Skywise

·         Wild Bill Kelso

·         Hitman

·         Lord of Elvesham (schrijver dezes)

Iedereen kon zich settelen op de diverse werkplekken en daarna intekenen voor een van de twee conventiespellen. Ik hield hier rekening  met de opmerking van Immelmann dat wij elkaar niet altijd moeten (willen) treffen in een sector. Echter vanwege het opgeven van een voorkeur voor een variant (All-Fed of All-Kzinti) werd de initiiële intekenlijst door elkaar gehusseld. Zo werd conventiespel 17 een All-Fed met Lord Voll, SkyWise, Wild Bill Kelso en Hitman en conventiespel 18 een All-Kzinti met Captain Bob, Cleaver, Immelmann en Lord of Elvesham. Spelen Immel en ik toch weer in dezelfde spel….

 

Rond 12.00 uur werden de eerste uitdraaien verspreid en konden we los.

 

Beurt 0 (deadline 12.20 uur)

Twee initiële kzintischepen in tweede kwadrant met nietszeggende namen Hunter (30,-35) en Defender (37,-35).  Pagina ‘Fictief Duo’ op Wikipedia geraadpleegd en hernoem ik de schepen in Statler en Waldorf, toch wel mijn favoriete personages van de Muppet Show met hun ijzersterke snedigheden en sarcasme! Daarna met mijn Excel-sheetje bepalen hoe beide schepen bij elkaar geschraapt konden worden. Eindpunt op (20,-24). Initiële optuigorders gegeven en inleveren maar.

 

Waldorf: Wake me when the show starts

Statler: It's already been on a while

Waldorf: O, wake me when it's over.

 

 

 

 

Beurt 1 (deadline 12.55 uur)

Mooi bij elkaar gekomen rond (20,-24) en twee objecten uit eerste kwadrant rond (30,18) worden gesignaleerd. Dat is het mooie van conventiespellen, je krijgt vrijwel snel objecten te zien, wat ook moet. Besluit een bocht te nemen om te eindigen rond (13,-13) met koers 15. Ik wil mijn tegenstander graag met open armen verwelkomen!

 

    Statler: I know what is wrong, with this show, it's the theater!

    Waldorf: What's wrong with it?

    Statler: The seats face the stage!

 

 

 

 

Beurt 2 (deadline 13.25 uur)

Vanuit [(14,-13),sp15,k35] zie ik op afstand 23 de “Klingons”  rond [(32,1),sp20,k225] met de mooie namen Adolf Galland en Adolf Glunz. De eerste ken ik, de tweede blijkt na raadplegen van vriend Google ook een Duits luchtmacht-ace uit de Tweede Wereldoorlog te zijn…. Dat kan alleen maar Cleaver zijn! Hrrm, dat is een lastige tegenstander, daar hij zeer berekenend te werk gaat, ook al zijn het krappe deadlines van half uur. Het wordt zaak om een goede aanvliegroute te kiezen, maar is het lastig om kansrijke vuurorders te bepalen.

Maar deadline nadert met rassé schreden, er moet een besluit, of nog beter, een gok  genomen worden. Cleaver kan alle kanten op, dus beide schepen +16 AE/beurt erbij, waarbij Statler rechtsom gaat en Waldorf recht zo die gaat. Tijdsorders op T4 en T7 op Adolf Galland. We zullen zien. Vanwege de te grote afstand worden geen raketten gelanceerd. Ik heb geen idee waarom ik de schepen op deze wijze gesplitst heb, maar het moest zo zijn. We zullen zien. Als je een conventiespel wilt winnen, moet je toch enigszins onconventioneel willen zijn.

 

Statler: I loved this!

Waldorf: So what you also loved World War 2?

 

 

 

 

Beurt 3 (deadline 13.55 uur)

Wat ben ik een mazzelaar! Cleaver heeft gekozen voor Statler [(36,-4),sp31,k355], waarbij het vijandelijk vuur over twee schilden wordt opgevangen. Hij plaatst met photons 28 treffers op schild 1 en doorboort mijn schild 4 op met 45 treffers. Interne schade van Statler wordt daarmee 16% en heeft een defecte P2 tot gevolg. De gelanceerde raketten van Cleaver [(35,-9),sp25,k25] zijn mooi omzeild en vormen geen bedreiging. Gelukkig worden alle wapens van Statler afgevuurd op schild 3 van Adolf Galland en weet Statler zo 12 puntoortjes  te sprokkelen..

Waldorf daarentegen weet maar liefst 79 treffers te plaatsen en blaast schild 1 van Adolf Galland [(23,8),sp20,k0] finaal op. Gezien de behaalde 42 punten reken ik uit dat Galland 24 interne treffers heeft moeten slikken. 

En nu? Als ik de situatie in mijn Excelsheet ingevoerd heb, zie ik dat Waldorf op zijn donder gaat krijgen. Cleaver gaat ongetwijfeld bijdraaien en vuren. Terwijl mijn verstand dan ook hartverscheurend roept dat ik voorzichtig met Waldorf moet zijn en vooral diens kontschild omhoog moet trekken en moet voorzien van maximale SV, besluit ik geheel intuïtief op Cleavers berekendheid te gokken en zo na bijdraaien na 1e impuls met een afstandsorder zonder schilden dan ook hopelijk via zijn kapotte kopschild de boel af te maken. Dat gaat ongetwijfeld flinke schade geven voor Waldorf, maar volgens mij de moeite waard. Statler laat ik flink versnellen en geef ik  twee tijdsorders mee om een flinke douw te kunnen geven.

Met enig plotterij laat ik daarna beide schepen enigszins bij elkaar komen. Ik hoop dat Statler met enig geluk de nieuw gelanceerde raketten van Cleaver kan vermijden. Het zal krap aan worden. Daarentegen hoef ik hier geen vuur op te verwachten (of is dat juist wel te verwachten).

 

    Waldorf: More! More!

    Statler: No, not so loud: they may hear you!

 

 

 

 

Beurt 4 (deadline 14:25 uur)

“Shit, misgegokt” is mijn gedachte bij het eerste blik op de resultaten. Statler [(37,32),sp47,k55] heeft geen greintje last gehad en heeft ook geen raketten ontmoet. Maar Waldorf [(39,29),k305] kampt daarentegen met een snelheidsbeperkende 8 AE/beurt. Verder zijn er twee objecten rond (17,25) , eentje met snelheid 26 én eentje met snelheid -1? Heeft de anders zo berekende Cleaver Adolf Galland stil laten liggen en de ander laten vliegen? Ik vrees de komende beurt. Waldorf heeft al behoorlijk moeten slikken met 65 treffers intern (70% Intene Schade; 20% Kritieke Schade; 47% LS; 12 Generatoren verwoest; enkele wapensystemen opgeblazen). Hm, ik had wat minder schade verwacht.

Echter als ik de vuurresultaten beter bekijk en doorreken, concludeer ik dat Adolf Galland volledig uiteengerukt moet zijn. Dat kan haast niet anders, vandaar dat de gelanceerde raket vanuit Statler ook mis geschoten heeft. Maar omdat ik te hard vlieg (Statler – 47 AE/beurt) en blind ben (Waldorf – 23% sensors) zijn de wrakgegevens niet zichtbaar geworden. Wat een opluchting. Dat biedt perspectieven.

Ik denk dat Cleaver komend beurt voor het uitschakelen van Waldorf gaat, vooral vanwege de bonus. Waldorf wordt dan ook bijgedraaid naar koers 275 om, helaas, zijn rol als aas zo lang mogelijk vol te houden met reparatieorders en een neuskussentje. Met een beetje mazzel worden de sensors van Waldorf komende beurt omhooggekrikt en kan ik een klein tikje ermee uitdelen met een groot toetje van Statler er achteraan! Statler maakt een grotere boog zodat deze achter Waldorf uitkomt en uiteraard vertragend om het sensorbereik weer te normaliseren. Kom maar op, Cleaver, hap maar lekker toe! Het visje is klaar!

Ik mag niet klagen met mijn spel tot zover. Ik ben van 54 naar 151 puntoortjes gegaan! Ook is het gekeuvel hier en daar bijzonder prettig, dat maakt de conventie bijzonder. De airconditioning wordt aangezet, gelukkig, want het begon wel heel erg warm te worden in de ruimte. Megabyte bombardeert onze ruimte dan ook meteen als “De Vrieskist”.

 

  Waldorf: That's one of the reasons I always thought the Muppets are weird. They think explosions are funny. Explosions aren't funny.

    [Statler's cigar explodes.]

    Waldorf: ...although, some of them are really quite droll.

 

 

 

 

Beurt 5 (deadline 15.15 uur)

Het is weer goed uitgepakt voor mij. Cleaver was inderdaad op jacht naar de bonus door  Waldorf [(38,29),sp1,k275) te willen vernietigen, maar het ging niet helemaal volgens het boekje. Adolf Glunz [(36,29),sp25,k65] deed slechts 44 treffers, die dus grotendeels opgevangen werd door schild 1 van Waldorf. Waldorf doet dus nog mee, ook al wisselden P1 en P4 een Defect-stuivertje…Vanwege de 31%-sensors zal Waldorf komende beurt  een speldeprikje uitdelen, maar door vuur zonder schild is het een extra ondersteuning voor Statler. Statler [(43,26),sp35,k295] is zelf mooi 6  AE achter Waldof geëindigd. Achteraf gezien had ik misschien beter deze haaks op Waldorf moeten positioneren, om zo op het zijkant van Adolf Glunz uit te komen, maar ja, dat is achteraf en dan had ik zelf het risico gelopen dat ik niet alle wapens had kunnen gebruiken. Verrassend is dat Adolf Glunz maar 25 AE/beurt heeft gevlogen….had Cleaver mijn tegenmanoeuvres niet kunnen inschatten? Nu staat hij tegenover zeven phasers, één photon en twee raketten.

Voor Statler zit ik wel in dubio. Lange tijd weifel ik tussen het wel of niet activeren van de schilden. Ik zie namelijk ook objecten in de verte rond (4,15) met verschillende snelheden en koers 90. Daar zit ik niet op te wachten met een halfzwaar tot zwaar beschadigd schip. Ik verwacht dat Cleaver gaat vuren op Statler met een afstandsorder (dus einde van 1e impuls) en daarna van mij gaat wegdraaien. Schild 4 is niet hersteld, dus ik moet zelf op mijn beurt draaien voor schild 2. Dan ook maar schild 1 (12 schildpunten) en toch maar een neuskussentje voor het geval dat Cleaver wel op T1 gaat vuren. Hierdoor moet ik wel met alles op T1 vuren. En om de objecten te vermijden, ga ik onderlangs en hoop ik een lock te houden op de Adolf Glunz. Tot zover heb ik goed weten te gokken en is het telkens goed uitgepakt,  maar nu wil ik mijn beschermengel toch een adempauze geven.

 

Statler: Hey old fool, you slept through this show!

Waldorf: Who's a fool, you watched it!

 

 

 

Beurt 6 (deadline 15:45 uur)

Papa Chico! De sensors van Waldorf hebben een aardige opkikker gekregen. Ik weet Adolf Glunz te trakteren met 46 treffers van mijn phaser en een raket scoort nog 14 punten!  En met 132 puntoortjes neemt Waldorf afscheid van het strijdtoneel. En het mooie is dat deze niet kapot is gegaan vanwege IS of KS, maar puur op het ontbreken van generatoren en LS.

Ook Statler heeft 60 treffers mogen plaatsen op Adolf Glunz, maar helaas via schild 2. Met een schipscore van 43 naar 88 puntoortjes mag ik uitrekenen dat Adolf Glunz  daardoor via schild 2 30 interne treffers heeft ontvangen. Samen met de 6 interne treffers via schild 1 mag ik hopen op enige flinke interne schade bij Adolf Glunz. Deze heeft zoals verwacht schild 2 van Statler opgeblazen.

Met al en al een zeer bemoedigend resultaat. Ik zie nog steeds een object rond (24,12) en vraag me af hoe het dus staat met Immelmann en Captain Bob. Cleaver heeft koers gezet naar boven en hangt ergens rond (50,54). Daar ga ik gewoon achteraan.

 

   Statler: We're look like members of the rock age!

    Waldorf: We're look more like members of the Stone Age!

 

 

 

 

Beurt 7 (deadline 16:15 uur)

Statler is aangekomen rond [(50,55),sp35,k345] en ziet Adolf Glunz nog steeds als object rond [(69,70),sp22,k21]. Dat roept vragen op, waarom is Cleaver niet omgekeerd. Hij weet dat ik meer punten heb en door mij te ontwijken, krijgt hij echt niet meer punten. Bovendien zal hij zo zeker geen contact maken met de groep Immelmann/Captain Bob. Ook zijn lage snelheid roept vragen op. Is hij toch zwaarder getroffen dan ik had gedacht?

Hij kan niet blijven vluchten, wil hij nog iets uit deze conventiespel halen. Ik gok erop dat hij daarom linksom gaat. Een ander mogelijkheid is dat hij gaat stilliggen (als hij inderdaad kampt met een snelheidsbeperking) en mij zo wilt opvangen. Ik koers dan ook recht naar boven om de laatste twee impulsen flink bij te draaien. Ik heb nog steeds een flinke snelheid ten opzichte van Cleaver. We zullen zien.

 

Statler: You think this show is educational?

Waldorf: Yes, it will drive people to read books.

 

 

 

 

Beurt 8 (deadline 16:45 uur)

Dit is leuk, Statler [(57,84),sp35,k105] heeft inderdaad Adolf Glunz [(50,83),sp25,k240] op de korrel. Een mooie afstand van 7 AE, maar dan met de kontjes naar elkaar toe! Schieten met phasers op T1 en omdraaien, wel zodanig dat ik de raket van Adolf Glunz ontwijk. Na de draai hoop ik nog een toetje te kunnen uitdelen met mijn photon.

 

Statler: Have you ever thought there'd be life after death?

Waldorf: Every time I leave this theatre.

 

 

 

 

Beurt 9 (deadline 17:15 uur)

Dit is goed, dit voelt goed. Als ik nog twijfels had, is het deze beurt wel duidelijk. Adolf Glunz was inderdaad zwaarder getroffen. Tegenover mijn 43 phasertreffers op T1 door schild 3 weet Cleaver maar 14 op mijn schild 3 op te brengen. En ook mijn photon gaat door schild 3; in totaal krijgt Adolf Glunz [(28,78),sp21,k180] er 22 interne treffers bij. De score is mooi omhooggeschroefd naar 260.

Nog mooier, voor mij dan, is dat Adolf Glunz voor het grijpen ligt voor Statler [(38,78),sp35,k240]. Het is nu kwestie van op afgaan en afmaken. Op dat moment slaat de zenuwachtigheid toe, want wat hebben de andere teams gedaan? En stel dat ze op laatste moment toch nog opduiken.

 

Waldorf: I think I'm gonna see a doctor.

Statler: Why do you say that?

Waldorf: I'm beginning to like this show.

 

 

 

 

Beurt 10 (deadline laatste beurt)

Twee maximaal inslaande raketten en phaservuur van 56 treffers via schild 4 leiden tot de ondergang van Adolf Glunz. De teamscore bereikt een mooie hoogte van 352 puntoortjes. Statler [(12,63),sp30,k240] ziet verder niets en gaat daarom naar de y-as toe. In een onderonsje met Cleaver laat deze mij een toevalligheid zien met mijn score; het blijkt ook het aantal hits te zijn wat een andere Luftwaffe-ace heeft gescoord. Grappig.

Immelmann krijgt mijn score te horen en feliciteert mij alvast, daar zijn score lang niet aan toe komt en die van Captain Bob ook niet. Eerst horen, dan geloven….

 

Statler: Allright frog, we watched the show

Waldorf: Yeah, unlock the doors!

 

 

 

 

Beurt 11 en Epiloog

Inderdaad was de laatste beurt niet meer relevant. Dit conventiespel heb ik gewonnen en daar ben ik heel blij mee. Mijn eerste “C”. 

De prijsuitreiking werd vlot en met kwinkslagen uitgevoerd. Het andere conventiespel werd door Lord Voll gewonnen, waarmee deze voorjaarsconventie een echte “Lordsday” werd. Het gezellige en lekker etentje in de wokrestaurant aan de A1 vormde de afsluiting van deze geweldige en leuke dag! Alle deelnemers en GM’s van de dag: van harte bedankt! Ik heb me enorm vermaakt!

 

Statler: You know, this is my favorite part of the show.

Waldorf: What, the celebration?

Statler: No, the end!