“Fighting with the stars”

Het Sterren Oorlog jaaroverzicht 2007

 

Inleiding

Welkom bij het jaaroverzicht van Sterren Oorlog 2007! Het was een bewogen jaar met veel wrakken, promoties, glorieuze momenten, pijn, pech en spannende verhalen. Er waren spectaculaire records, opvallende spelers van vroeger die terugkeerden en de wederopstanding van een nobel ras!

 

In dit stuk worden enkele van die prachtige momenten belicht zodat er een beeld geschetst kan worden van het jaar 2007 en wat het Sterren Oorlog gebracht heeft.

 

Best

In 2006 was er in de stee van Hasenfratz een succesvolle bijeenkomst gehouden en Megabyte en Hasenfratz waren vastbesloten om in 2007 eenzelfde bijeenkomst op poten te zetten. De in Best woonachtige Robber bood vriendelijk aan zijn huis ter beschikking te stellen voor de meute ruitjespapierverslindende spelers. Het deelnemersveld was dusdanig groot dat er twee conventiespellen gespeeld werden.

In Spel 01 nam Vodkasov een heel team op zich, omdat zijn vaste maatje D.Anger niet beschikbaar was. Skywise deed hetzelfde in Spel 02 (er waren 14 spelers en 2 spelleiders). Na een dagje hard plotten en knokken werd duidelijk dat de zojuist teruggekeerde Cleaver en Darth Vader met een flinterdunne marge (91% interne schade op het laatste schip) hun rivalen Wild Bill Kelso en Skyrider achter zich lieten. In Spel 02 waren het de voormalige aartsvijanden The Hitman en Lord Voll die er met de hoofdprijs vandoor gingen. Het waren verdiende doch enigszins verrassende zeges, want sommigen hadden nog maar sinds kort de gang naar Sterren Oorlog weer gevonden na ruim een decennium van afwezigheid!

 

De sfeer was top, met leuke gesprekken en vooral veel mooie herinneringen aan oude en nieuwe momenten van glorie. Uiteraard werd door een klein groepje de avond geheel volgens traditie afgesloten bij een cafetaria waar de caloriën met honderden tegelijk geconsumeerd werden. Opvallend was het enthousiasme voor het spelletje dat de spelers tijdens deze bijeenkomst lieten zien – het was gewoonweg te proeven... Een mooie dag!

 

Voor het fotoverslag door Hasenfratz, klik hier:

http://sterrenoorlog.proboards32.com/index.cgi?board=general&action=display&thread=1175510327

 

Wat naweëen van de conventie:

http://sterrenoorlog.proboards32.com/index.cgi?board=general&action=display&thread=1173685770

 

Introductieberichten Spel 01:

http://sterrenoorlog.proboards32.com/index.cgi?board=general&action=display&thread=1173957624

 

Introductieberichten Spel 02:

http://sterrenoorlog.proboards32.com/index.cgi?board=general&action=display&thread=1173957298

 

 

Toevoegingen aan de spelbeleving

Laten we eens kijken naar wat er zich rond het midden van het jaar afspeelde tijdens een ultrageheime ontmoeting op een niet nader genoemde locatie, tussen niet nader genoemde personen...

 

Vooruit dan maar, af met die sluier! Op het forum ontstond uit wat zijdelingse opmerkingen het idee om extra onderscheidingen toe te voegen aan de bestaande Bronzen Ster, Zilveren Maan en Gouden Zon. Dat zijn allemaal prima onderscheidingen natuurlijk, maar er was wel degelijk ruimte voor meer. Na een aanzet van spelleider Megabyte op het forum bedacht de onlangs teruggekeerde Cleaver enkele ideetjes die hij op de zojuistgenoemde vergadering in bijzijn van Hasenfratz en Megabyte presenteerde. De daaropvolgende discussie tussen de drie heren leidde ertoe dat de richtlijnen voor elke nieuwe onderscheiding –drie stuks in totaal– helder en duidelijk werden. Een concepttekst werd nog eens grondig gekeurd en herkeurd en later op de site gepubliceerd. Aldus ontstonden de Platina Komeet, Iridium Nebula en Supernova!

De bedoeling is dat met die extra medailles de spelbeleving bevorderd wordt – er is simpelweg nu nog meer om voor te spelen en zelfs wanneer het slecht gaat, kun je nog op andere wijze roem vergaren. In het kort even de basisgedachte achter elke nieuwe onderscheiding:

-Platina Komeet: een vaste bonus van 5% op je rating wanneer je met alle vier de rassen een promotie afdwingt zodat de echte alleskunners beloond worden en spelers gestimuleerd worden alle rassen eens uit te proberen

-Iridium Nebula: in zekere zin een troostprijs voor wanneer je een spel wint, maar geen bevordering krijgt omdat je vlaggenschip gesneuveld is

-Supernova: beloont buitengewone prestaties (individuele score) met een schip, ongeacht of het de strijd overleeft heeft of niet

 

Al deze medailles vergroten het aanzien van een officier. Met name de Iridium Nebula is een waar keurmerk aan het worden: een officier met méér dan één IN boezemt een ontzag in dat hoger is dan aan zijn rang alleen kan worden ontleend. De Supernova heeft als ultieme voordeel dat officieren niet langer van de topscorerslijsten afhankelijk zijn voor de bekendheid van hun exceptionele prestaties. In die lijsten mogen zij slechts éénmaal voorkomen. De Supernova zal zich zeker over de komende jaren als een waar keurmerk gaan ontwikkelen, zodra er spelers opstaan die specialisten blijken te zijn in het vergaren van dit ereteken. Het mooie is dat alle nieuwe medailles iets unieks toevoegen en dat er echt wat te verdienen valt. Neem eens een kijkje op de spelersranglijst en bezie de kleurrijke icoontjes achter de ratings!

 

OSO

Nu dat Cleaver af en toe gesprekspartner was inzake het spel Sterren Oorlog, maar geen echte spelleider was, moest er een vorm bedacht worden om dit initiatief in te gieten. Uiteindelijk werd gekozen om onder de naam Oppercommando Sterren Oorlog te opereren, nadat een voorstel van Megabyte om ons initiatief de “Sterren Oorlog Allerhoogsten” (SOA!) te dopen subtiel getorpedeerd werd.;-) Aan het einde van het jaar trad Skywise eveneens toe om zijn eerste spel als spelleider op te starten. Dat verhaal kan beter tot volgend jaar wachten, want spel 136 ging pas in januari 2008 echt van start. Wellicht dat er nog meer kandidaten zullen toetreden tot het OSO, al zal de voornaamste beslissende macht bij de vaste spelleiders Hasenfratz en Megabyte blijven.

 

Genoeg over de onderscheidingen en zo, het OSO verraste ook nog met...

 

SpellenSpektakel 2007

...een terugkeer naar het SpellenSpektakel! Voor het eerst sinds 1994 was Sterren Oorlog vertegenwoordigd op de grootste Nederlandse spellenbeurs, die overigens voor de 16e maal werd gehouden. Via een contactje hoog in de organisatie van het Spektakel was al snel een standje geregeld waar wij ons commandocentrum konden opbouwen.

 

Hoewel de spelersopkomst niet zo groot was als eerder in Best, was het voor het OSO en de aanwezige spelers bijzonder geslaagd. Overigens, de titel van dit stuk, “Fighting with the stars”, is een creatie van de vriendin van Malurax. Het werd op de zaterdag wereldkundig gemaakt en leek meteen een mooie titel voor een artikeltje over ons geliefde spel...

 

Op de zaterdag werd er een regulier conventiespel gedraaid, met MartyKruge als grote pechvogel: na een oorspronkelijke voorsprong werd hij het doelwit van liefst twee teams en dat was voor zijn twee M Klasse Kruisertjes net teveel. Malurax en Sun Tsu –beiden vertegenwoordigd in SO 129– speelden als team en deden dat behoorlijk: ze hielden The Hitman lang uit de race door hem steeds geen doelen te verschaffen, maar toen laatstgenoemde eenmaal in schootsafstand kwam, won hij bijna het spel! Uiteindelijk waren het Wild Bill Kelso en gelegenheidspartner Fleshy die aan het langste eind trokken. Hitman had achteraf wat commentaar op de orderverwerking, maar van zijn stellingen is nu weinig meer te bewijzen en tijdens het spel had hij bepaalde zaken zelf niet opgemerkt. Jammer van dit zwarte randje, maar het moet gezegd worden dat alle teams op momenten behoorlijk aan elkaar gewaagd waren. Kelso en Fleshy mochten een prachtige oorkonde –ontworpen door Hasenfratz– in ontvangst nemen. Achteraf vonden zowel The Hitman als het duo Malurax en Sun Tsu dat zij de ware morele winnaars van het spel waren! Zelden kende één spel drie winnende teams...

 

Naast het conventiespel waren de door Cleaver getrakteerde Bossche Bollen (ditmaal uit Nijmegen!) bijzonder populair onder de Sterren Oorlog-meute. Toevallig waren er precies genoeg om iedere speler en spelleider een hapje van die overheerlijke met slagroom gevulde pure chocoladebollen te gunnen.

 

Het fotoverslag van Cleaver staat ondertussen op sterrenoorlog.hyves.nl en er zitten erg leuke foto´s bij!

 

Zondag werd er een primeur onthuld: het Blitzspel! Het was een regulier spel inclusief promoties en onderscheidingen. De deelnamekosten waren dan ook dubbel zo hoog als bij een normaal conventiespel, maar feitelijk kun je in één weekend promoveren – dat mag wat centjes kosten natuurlijk! Je speelt het Blitzspel met de rang die je op dat moment hebt, ongeacht je lopende spellen. Skywise & Skyrider namen de Federatie voor hun rekening –althans, toen ze er eenmaal waren– en de Klingons waren bestemd voor oudgediende Wild Bill Kelso, terwijl MartyKruge moest laten zien dat hij de Romulanen had leren besturen in SO 128. Bleven de Kzinti over en Toetanchamon zou zich daarover gaan ontfermen. Helaas kreeg deze farao een vloekje van eigen deeg – de mummie werd geveld door een klassiek gevalletje van Mummy´s Rot. In Toetanchamon´s afwezigheid nam Cleaver de honneurs waar.

Over de hele dag werden uiteindelijk negen beurten gespeeld en daarvoor mogen we de spelleiding wel dankbaar zijn, want bij Fantasia Arena zou dat nooit mogelijk zijn geweest. Natuurlijk zijn de omstandigheden tegenwoordig wat gunstiger, maar het simpele feit dat Megabyte het spel heeft omgezet naar een Commodore 64-emulator op de pc is echt beslissend. De emulator kan namelijk sneller de orders verwerken, al blijft de rest even arbeidsintensief. En dan te bedenken dat er nog een flinke vertraging optrad deze zondag vanwege een raar incidentje betreffende de beide Sky´s...

 

...en laten we direct eens enkele van die al dan niet bizarre incidenten en taferelen onder de loep leggen. Zo wist Cleaver voor de ogen van zijn tegenstanders Skywise & Skyrider een briefje aan zijn aanstaande bondgenoot Wild Bill Kelso te schrijven en verfrommeld in diens hand te duwen! Of ze het gemerkt hebben? Het kan haast niet anders... Of wat te denken van Malurax die geïnteresseerd de plannen van Cleaver om Sun Tsu´s Kzinti te beschieten in SO 129 zat te becommentariëren terwijl het beoogde slachtoffer Sun Tsu opeens erbij kwam staan! Nog net kon de tekening aan het zicht van Sun Tsu onttrokken worden, al zal hij vast achterdochtig zijn geworden van deze plotselinge geheimhouding. Of Skywise en Skyrider die vertraging hadden opgelopen: bij het lenen van de auto van Skywise´s vader had hij niet naar het brandstofpeil gekeken en zijn vader had hem verzekerd dat een retourtje Zwolle nog wel kon...niet dus! Er moest eerst een noodrantsoen brandstof naar de A50 gereden worden, eer het duo hun rechtmatige positie in Blitzspel 135 konden opeisen. Doordat we geen internet hadden, wisten we pas na het Spektakel dat Toetanchamon wegens griep verhinderd was. Terwijl we gespannen afwachtten of hij alsnog binnen zou vallen werd al grappend de opmerking gemaakt dat Toetie misschien een sms of mail had gestuurd met de tekst: “Hè kut, ik kan toch niet spelen!”, wat een verwijzing is naar een jeugdige speler die eerder dit jaar al in de eerste beurt afhaakte en die botte tekst in een mail schreef. De capriolen die Wild Bill Kelso uithaalde om niet op de foto te hoeven waren eveneens vermakelijk al bleken ze niet zo succesvol als hij misschien had gewild.

 

De avondmaaltijden waren memorabel, zij het om uiteenlopende redenen. We keken in eerste instantie nog vreemd op vanwege de rare man die op zaterdagavond in de shoarmatent stennis stond te maken, maar toen we eenmaal kennis hadden gemaakt met de lakse bediening die ons minutenlang op de sauzen liet wachten en zo ons eten koud liet worden, de hoge prijs en het absurde gegeven dat uitgerekend in deze tent te Zwolle een shoarmaschotel zonder groente wordt opgediend, ontstond er toch nog een soort van sympathie voor die vreemdeling. Gelukkig wisten Wild Bill Kelso en Cleaver op licht oneerlijke wijze nog wat “korting” te verkrijgen.;-) De hoofdrolspelers vonden het zelf wel rechtvaardig.

Gezien deze ervaring werd er zondagavond in een kwalitatief beter etablissement aan de overkant gedineerd. Bij het zien van al dat chinese eten zullen ongetwijfeld enkele officieren terug hebben gedacht aan die memorabele en toentertijd –en nu trouwens ook nog– veelbesproken doldrieste dodemansrit van Megabyte en consorten naar een chinees restaurant van zoveel jaren geleden. Ze zullen blij zijn geweest dat ze het hebben mogen navertellen om zich nu wederom met andere SO-discipelen het laatste avondmaal te laten genieten – laatste avondmaal van dit weekend natuurlijk.;-) Het eten smaakte goed en de foto´s tonen een gezellige en grappige sfeer – vooral de joligheid van “Imperial Wizard” Skywise is voor de eeuwigheid bewaard.

 

Een korte impressie van de verbale lolbroekerij die door sommige spelers werd gespuid:

 

"Toetie is er niet, zijn sarcofaag zat nog op het kinderslot!"
-WBK

"He Skywise, je zit hongerig naar mijn bord te kijken. De vorige keer dat iemand hongerig naar mijn bord zat te kijken was in '39 - toen bleef het nog jaren onrustig in Europa!"
-anonieme officier met legendarische eetlust en –gewoonten (jaja, dat was inderdaad wederom WBK)

Een kort gesprekje tussen een vrouwelijke bezoekster en Cleaver:
V: ik ben op zoek naar spellenclub Roll the dice, kunnen jullie me helpen?
Cl: Roll the dice? Ja, die ken ik wel, dat is die club uit Veldhoven...ehm...ik denk dat ze daar achter zitten bij die vlag waar 'Roll the dice' op staat...

Het was niet zijn bedoeling, maar het kwam eruit alsof Cleaver haar zat te dissen...Megabyte reageerde nog zeer scherp “Je zit haar gewoon te dissen man!”.

"Hij heeft 20 jaar 'ik denk niet' moeten aanhoren, nu hoort hij de komende 20 jaar 'ik tank niet'."
-Megabyte, met een aanvulling van Cleaver

Historische noot: de 20 jaar is eerder 15 echte jaren, maar in ieder geval erg lang!

Een anonieme officier in een bijzonder matige shoarmatent op de vraag hoe een patatje oorlog in zo'n shoarmatent heet: "Een patatje intifada? Patatje jihad?". Ook deze anonieme officier bleek WBK te zijn – wat was hij toch weer lekker op dreef dat weekend!

 

Enigszins verontrustend was de fixatie van sommige officieren op het uitreiken van weer nieuwe onderscheidingen: de Bruine Ster en –bij vijf exemplaren– het Zwarte Gat! Tss, tss, Hitman en Megabyte! Gelukkig wist Megabyte zich positiever te onderscheiden door met een sadistisch genoegen “Wij genieten van al jullie fouten – wij zijn de Game Masters from hell!” uit te roepen.

 

Al met al was het SpellenSpektakel voor de spelleiders en spelers een succes. De mate van succes zal echter verder afhangen van of en hoeveel nieuwe aanwas deze promotieactie teweeg kan brengen. Tot nog toe is dat weinig tot niets en dat is bijzonder teleurstellend gezien de moeite die het OSO zich getroost heeft om ruchtbaarheid te geven aan het spel. Er zijn folders uitgedeeld en tientallen geïnteresseerden uitleg verschaft. Sommigen waren echt enthousiast en er zaten zelfs her en der oudspelers of bekenden van oudspelers bij. Zelfs de één of twee personen die toegezegd hadden weer eens een potje te gaan doen, hebben nog geen contact opgenomen. We blijven uiteraard hopen op de tweeling Arjan en Erik uit Beauty & The Nerd –dat programma is net als het huidige Sterren Oorlog een Nederlands-Vlaamse coöperatie– die op brutale wijze een flyer in de hand gedrukt kregen!;-) “Dit schijnt wel iets voor jullie te zijn!” Ach, die jongens waren in ieder geval zo fatsoenlijk het door te lezen. Goede opvoeding hoor!

 

Nog enkele grappige weetjes en gebeurtenissen omtrent het SpellenSpektakel:

http://sterrenoorlog.proboards32.com/index.cgi?board=general&action=display&thread=1196064079

en:

http://sterrenoorlog.proboards32.com/index.cgi?board=general&action=display&thread=1195932554

 

Goed, dat waren de spannende en buitengewone gebeurtenissen van 2007, maar hoe zat het nou met de reguliere spellen?

 

De terugkeer van oude maar onvergane glorie

De meeste van onze spelers hebben reeds een Sterren Oorlog verleden. Het ziet er naar uit dat SO het zal moeten hebben van deze oudgedienden die in een druppelend tempo terugkeren.

 

Begin februari googlede één van die oudspelers eens op zijn eigen naam, want dat moet je af en toe doen om in de gaten te houden wat er allemaal over je geschreven wordt op het net. Verbazingwekkend genoeg kwam zijn naam op een of ander forum naar boven – Sterren Oorlog had een forum!? Leefde dat spel nog? Op dat forum uitte Megabyte nota bene de wens om ooit nog eens tegen deze oudspeler uit te komen – zelfs al zou dat een vierde spel gaan betekenen! Diezelfde week ontving dezelfde speler van een zekere Hrun een mailtje dat er nieuwe SO-spellen gedraaid werden. Al snel was er mail- en msn-contact tussen deze knaap en spelleider Megabyte en ook al was er wat initiële twijfel omwille van de beschikbare tijd, toch schreef deze knaap zich al snel in voor een hernieuwde kennismaking met dit briljant eenvoudige, maar tegelijkertijd verrassend complexe spel. Op de dag dat hij dat forum ontdekte, zocht hij direct contact met enkele van zijn oude SO-maten. Beiden werden gevonden, maar Living Target had onvoldoende zin. Maatje Anakin daarentegen was zo bijgepraat en binnen een week waren de inschrijvingen een feit: Cleaver en Anakin waren terug...al was het toch wat anders, nu dat Anakin niet langer onder zijn vertrouwde naam wilde vliegen. Hij nam Darth Vader als nieuwe pseudoniem en niet zonder reden. Na een geschatte afwezigheid van 13 jaar (het zou eerder 10-11 jaar zijn geweest zo is later vastgesteld) wat overeenkwam met de tijd die Anakin in de Star Wars Saga nodig had om Darth Vader te worden, leek het deze voormalige admiraal van symbolisch grote waarde om onder die duistere naam te opereren.

 

Maar ook anderen vonden de weg thuis. Hrun stond vroeger beter bekend als NoNonsense en hij was het die Cleaver digitaal attendeerde. Zelf was Hrun ook nog maar net terug en dientengevolge kwamen ze elkaar tegen in SO 124 – samen met andere nieuweling Darth Vader. Kikoman, de broer van de al eerder teruggekeerde Eddie Butcher, begon eveneens in SO 124 zodat vier van de vijf spelers in dit spel de rang van eerste officier bezaten. Hrun was vroeger een kleurrijke speler die bij diverse beruchte teams heeft gezeten, waaronder The Dream Team en NEXt Generation (hij was de `N´), en uiteindelijk met de rang van commander en één Zilveren Maan is afgezwaaid. Later onderzoek heeft aangetoond dat hij toentertijds tevens een Bronzen Ster heeft behaald. Kikoman is wat mysterieuzer al is ondertussen wel bekend geworden dat zijn bijnaam te danken is aan...een fles sojasaus! Zijn alter ego is te bezichtigen in diverse filmpje op YouTube.

 

Een voormalig galactisch admiraal behaalde de eerste zege van 2007: Toetanchamon veroverde met overmacht sector 116. Daarbij scoorde zijn Bora Bora-Kl meer dan de helft van zijn teamscore bij elkaar (435 van 799) en behaalde hij in één klap een Bronzen Ster, Zilveren Maan èn Supernova! Ondertussen is hij op het forum vaak verguisd omwille van zijn grootspraak en vasthoudendheid aan wat voor hem de juiste strategie lijkt te zijn. Eerlijk is eerlijk: grootspraak is eerder een regel dan een uitzondering onder de forumbezoekende officieren, dus dat mag hem nauwelijks worden aangerekend. De rest van 2007 was beduidend minder succesvol voor Toetanchamon voor wat betreft de reguliere spellen, al scheen hij het wel aardig te doen tegen Hasenfratz en Marty Kruge in Toernooispel 001.

SO 116 was niet alleen bekend vanwege de zegetocht van Toetanchamon, maar ook vanwege de terugkeer van Robber en de broer van Lord Voll – beiden haalden hier hun promotie tot kapitein. Van de broer van Lord Voll is sindsdien niets meer vernomen, maar Robber kende later dat jaar nog een moment van bittere pech toen zijn voltallige vloot van Kzinti plots op de twee resterende Klingons van Skyrider botsten in SO 120. In de vuurwisseling ging het commandoschip van Skyrider wrak, maar de lage doelscore van 819 werd door deze oudgediende wel met slechts 10 punten overschreden. Als dit spel nog één beurtje langer had mogen duren, was Skyrider finaal vernietigd door Robber en had laatstgenoemde nog drie schepen over gehad om de allerlaatste tegenstand –een zeer eenzame Romulaan– op te ruimen. Ondanks de ruime achterstand qua teamscore had Robber hier met meer geluk een promotie kunnen behalen wegens “bitter einde”. Voor Skyrider was de uitkomst ook geen feest natuurlijk, want met slechts één schip kwam hij over de eindstreep. De Iridium Nebula en Zilveren Maan leverden hem wel aanzien op, maar geen promotie.

 

Daryl werd vroeg in het jaar bevorderd tot kapitein, al was de wijze waarop niet erg prettig: zijn twee schepen werden verpulverd in sector 117 zodat zijn maatje Eddie Butcher daar solo moest doorvechten. Direct doken zij opnieuw op in een sector, namelijk SO 121 waardoor Eddie die sector betrad als eerste officier en Daryl als kapitein. Zij eindigden dat spel als winnaars. Daryl werd daarmee commander terwijl Eddie zich tegoed deed aan de Zilveren Maan en –belangrijker nog– de Bronzen Ster! Dit spel verwierf uiteindelijk faam als het spel met het laagste aantal wrakken, maar aan de teamscore van Eddie & Daryl is dat niet te zien. Die 909 punten zullen nog wel een tijdje in de Klingon Top 5 blijven staan.

 

Twee eerste officieren dongen naar de winst in SO 115, maar slechts één van hen zou überhaupt de eindstreep halen. Toranaga overleefde de strijd ternauwernood. Great Magical Hat gaf tussentijds op. Een leuk weetje is dat Toranaga ook al een oudgediende is en zijn allereerste spel in een team zat met o.a. Daryl! Hoe klein kan een sterrenstelsel zijn?

 

Laatste nieuwkomer van 2007 was eveneens een veteraan en bekend lid van één van de grotere teams van vroeger. Het was Yoritomo (die vaak Yorimoto wordt genoemd...) van The Green Team. Tot tweemaal toe leidde hij zijn Kzinti naar een tweede plaats, doch eindigde steeds zonder hoofdprijs. Hij heeft echter nog één kans op een Bronzen Ster, in SO 122 wat ondertussen het langst lopende spel lijkt te gaan worden...

 

Verlaters

Jaja, zelfs Sterren Oorlog kan niet bij iedereen de voornaamste hobby zijn. Zo verlieten sommige officieren ons tijdens deze jaargang. De broer van Lord Voll hield het bij één spel, al zou het leuk zijn om naast Eddie & Kiko nog een broederduo bij SO te hebben – we blijven hopen. Great Magical Hat had op het forum aardige bijdragen, maar kon het in actie allemaal niet waarmaken. Megabyte nam diens resterende Klingons over zodat de andere deelnemers toch nog een waardige tegenstander op hun pad vonden.

Enkele figuren gaven al op voor hun eerste beurt wat natuurlijk te bespottelijk voor woorden is. Weer anderen zagen zich gedwongen op te geven met een goede reden. Zo is FleshY sinds januari niet meer in een regulier spel te zien geweest, al wist hij dus nog wel in november op het SpellenSpektakel met Wild Bill Kelso een conventiezege in de wacht te slepen – staat mooi naast je Bronzen Ster en Zilveren Maan hoor! Volgens geruchten zou FleshY wel wat voelen voor een terugkeer indien zijn kameraad Megabyte in teamverband met hem zou vliegen. We wachten af...

 

EBS!

Rond het midden van het jaar stak in sector 124 een kwaadaardig virus de kop op! Het betrof Romulanen die veilig achter hun verhuller de winst dachten binnen te slepen, maar vervolgens tot hun grote schrik ontdekten dat ze tijdenlang alleen maar objecten op de radar hadden! Het bleek dat snelheid ook een wapen is tegen de Romulanen: wanneer de Romulanen die snelheid evenaren, verdwijnt hun sensorbereik als sneeuw voor de zon en wanneer ze dat niet doen, ontsnapt de tegenstander. De frustratie op het forum van Eddie Butcher over deze ontwikkeling culmineerde in de benaming van deze ziekte als Eddie Butcher Syndroom! Zulks een eer... Later bleek dit virus zich niet alleen te beperken tot de Romulanen, maar zich af en toe ook bij andere rassen te manifesteren. “Een klassiek gevalletje EBS!” klinkt het al snel tegenwoordig...

Eddie nam de vernoeming overigens zeer sportief op.

 

Statistieken over 2007

Voor de wetenschappers onder ons zijn de statistieken over 2007 berekend. Er is alleen gekeken naar de spellen die in 2007 beëindigd werden en niet naar lopende of opgestarte spellen. Dit is de enig mogelijke graadmeter. De statistieken laten een opvallende trend zien, maar oordeel eerst zelf maar. Alles is over de 14 in 2007 afgeronde spellen gemeten.

 

Totaal aantal punten teams per ras:

Romulan: 415+460+432+899+510+391+127+360+183+171+403+942+374+175=5842

Klingon: 512+799+292+225+495+829+909+914+263+912+193+265+141+251=6901

Federatie: 679+281+962+570+301+567+206+451+1031+258+996+752+952+910=8916

Kzinti: 846+296+124+504+877+441+258+586+307+255+325+19+776+620=6234

 

Totaal aantal punten sterbases per ras:

Sterbases:

Romulan: 34+76+0+0+0+4+0+0+0+0+0+0+81+37=232

Klingon: 173+0+0+21+12+9+0+0+52+0+0+77+61+0=406

Federatie: 99+35+0+158+14+322+63+2+65+15+142+0+0+0=915

Kzinti: 0+26+50+0+29+0+24+202+40+1+0+19+95+0=486

 

Totaal aantal punten behaald door schepen, per ras:

Romulan: 5610

Klingon: 6495

Federatie: 8001

Kzinti: 5748

 

Wrak gegane schepen per ras:

Romulan: 3+1+3+0+2+3+0+1+0+0+4+0+0+4=21

Klingon: 2+1+3+4+3+3+0+3+4+1+4+4+4+2=38

Federatie: 0+3+0+0+4+4+3+3+0+3+1+0+1+2=24

Kzinti: 0+1+4+4+0+1+1+3+3+2+3+4+0+2=28

 

Wrak gegane sterbases per ras:

Romulan: 1+1+0+0+0+1+0+0+0+0+0+0+0+1=4

Klingon: 1+0+0+1+0+0+0+0+0+0+0+0+1+0=3

Federatie: 1+0+0+0+1+0+1+0+0+1+0+1+1+0=6

Kzinti: 0+0+0+1+1+0+0+1+1+0+0+1+1+0=6

 

Wrakpercentages schepen per ras:

Romulan: 21/56=38%

Klingon: 38/56=68%

Federatie: 24/56=43%

Kzinti: 28/56=50%

 

Wrakpercentage sterbases per ras:

Romulan: 4/14=29%

Klingon: 3/14=21%

Federatie: 6/14=43%

Kzinti: 6/14=43%

 

Totaal aantal wrakken in 14 spellen: 130 (111 schepen en 19 sterbases)

 

Percentages wrakken van schepen en sterbases ten opzichte van het totaal:

Schepen: 85%

Sterbases: 15%

 

Gemiddeld aantal wrakken per spel: 130/14=9,28

Gemiddeld aantal wrakke schepen per spel: 111/14=7,93

Gemiddeld aantal wrakke sterbases per spel: 19/14=1,36

 

Gemiddeld aantal wrakken per spel per ras, inclusief sterbases:

Romulan: 25/14=1,78

Klingon: 41/14=2,93

Federatie: 30/14=2,14

Kzinti: 34/14=2,43

 

Spel met meeste wrakken (schepen/sterbases): SO 126 en 120 telden beiden 12 wrakken, respectievelijk 12/0 en 11/1.

Spel met minste wrakken (schepen/sterbases): SO 121, te weten 4/1.

 

Gemiddeld aantal punten per ras per spel (inclusief sterbases):

Romulan: 417,29

Klingon: 492,93

Federatie: 636,86

Kzinti: 445,29

 

Gemiddeld aantal punten per schip per ras (totale scheepsscores per ras/56, dus exclusief sterbases):

Romulan: 100,18

Klingon: 115,98

Federatie: 142,88

Kzinti: 102,64

 

Aantal zeges per ras in 2007:

Romulan: 2

Klingon: 5

Federatie: 5

Kzinti: 2

 

Totaal aantal zeges per ras tot nu toe (t/m 31-12-2007):

Romulan: 10

Klingon: 8

Federatie: 7

Kzinti: 3

 

Percentage zeges per ras in 2007 ten opzichte van het totale aantal zeges per ras:

Romulan: 20%

Klingon: 63%

Federatie: 71%

Kzinti: 66%

 

Totaal aantal eerste, tweede, derde en vierde plaatsen per ras:

Ras

Eerste plaatsen

Tweede plaatsen

Derde plaatsen

Vierde plaatsen

Romulan

2

4

1

7

Klingon

5

0

7

2

Federatie

5

5

2

2

Kzinti

2

5

4

3

 

Totaal aantal promoties: 16

Nota bene: bij het aantal promoties zijn automatische promoties van eerste officier naar kapitein niet meegeteld behalve wanneer zij door teamwinst of HIS een Bronzen Ster verdienden. Sommige spelers promoveerden in meerdere spellen tegelijk naar dezelfde rang. Anderen wonnen wel maar promoveerden niet omdat hun vlaggenschip wrak ging of onvoldoende punten had.

 

Promoties op teamwinst versus Hoogste Individuele Score (TW/HIS): 15 tegenover 1

Aantal Zilveren Manen: 13 (waarvan één Gouden Zon)

Aantal Bronzen Sterren: 3

Aantal Supernova´s: 3

Aantal Iridium Nebula´s: 5

Aantal Platina Kometen: 1

 

De rating over de 14 afgeronde spellen is berekend om een beeld te geven van de onderlinge krachtsverhoudingen, die zijn namelijk:

Romulan: 5610/(56+15,75-1,5-1)=81,01

Klingon: 6495/(56+28,5-1,75-2,5)=80,93

Federatie: 8001/(56+18-3-2,5)=116,8

Kzinti:  5748/(56+21-1,5-1)=77,15

 

Laten we al deze gegevens eens nader analyseren.

 

De wederopstanding van een nobel ras

Na het analyseren van alle cijfers, kan er maar één conclusie worden getrokken: 2007 was het jaar van de Federatie! Maar liefst vijf zeges werden geregistreerd en daarnaast werden er nog eens vijf tweede plaatsen genoteerd. Slechts 29% van alle Federale teams eindigden niet bij de eerste twee en het aantal punten per schip is fenomenaal hoog voor de Federatie. De Federale rating over 2007 komt als enige boven de 100 punten! Het toppunt lag rond eind augustus toen in een tijdsbestek van twee weken twee zeges (SO 124 & 126) met in totaal meer dan 2000 punten werden gerapporteerd. Nu de wat ervarener officieren de Federatie wat vaker aanvoeren, blijkt dit ras absoluut in staat om haar wil op te leggen aan de andere rassen, wat mede geïllustreerd wordt door het op één na laagste wrakkenpercentage en het fenomenale hoge aantal punten dat door de Federatie bij elkaar geschoten werd – wanneer we de sterbases buiten beschouwing laten bleven zelfs de Klingons een dikke 1000 punten achter!

Dat brengt ons direct bij laatstgenoemde: met eveneens vijf zeges is dit ras de gelijke van de Federatie, maar de aloude stelling van Megabyte dat Klingons of dik winnen of dik verliezen, blijkt maar weer eens uit deze cijfers. Met het hoogste wrakpercentage en de wetenschap dat negen van de veertien Klingon teams niet bij de bovenste twee plaatsen eindigden (nul tweede plaatsen!), blijken deze groentebakken een potentieel verwoestende, maar zeker grillige aard te hebben. Dat wordt verder onderschreven door de rating die nota bene 0,8 slechter is dan de Romulaanse rating. Dat verwaarloosbare verschil komt door het hoge wrakkenpercentage, want qua teamwinsten, Zilveren Manen en punten bleven de Klingons de Romulanen aanzienlijk voor.

De Kzinti blijven ondergeschoven kindjes, maar ook daar valt op te merken dat de ervaren officieren er wel mee kunnen winnen. De cijfers zijn natuurlijk in bijna elke categorie het laagste, maar het hoge aantal tweede plaatsen (vijf) biedt hoop voor de toekomst.

Misschien dat de Romulanen de vreemdste ontwikkeling hebben doorgemaakt. In elk spel zijn zij in het begin de gevaarlijkste partij, maar we zien dat ondanks twee zeges de Romulanen niet bijzonder veel punten hebben gescoord ten opzichte van de andere rassen. Sterker nog, er werden nota bene zeven (50%!) laatste plaatsen genoteerd! Zien we hier de –tijdelijke– teloorgang van dit ras, dat in 2007 slechts 20% van al haar zeges tot nu toe wist te boeken? Alleen wat betreft het wrakpercentage staan de Romulanen fier bovenaan – bij elk ander ras mag je ervan uitgaan dat je automatisch de helft of meer van je vloot kwijtraakt wanneer je dat ras kiest, maar niet bij de Romulanen – de verhuller laat zich daar toch sterk voelen. Wellicht dat de opkomst van de vreemde ziekte EBS debet is aan de magere resultaten van de Romulanen in 2007.

 

Al met al is het de Federatie die ijzersterk gepresteerd heeft in 2007. Naast het hoge puntenaantal is tevens de hoogste teamscore, namelijk 1031, een Federaal wapenfeit. Het was de eerste maal sinds het nieuwe Sterren Oorlog draait dat een team de magische grens van 1000 punten geslecht heeft. Vanwaar deze wederopstanding van dit nobele ras? Vermoedelijk vanwege de veranderde omstandigheden waarin Sterren Oorlog zich nu bevindt. Bijna iedereen die nu speelt was in de FA-tijd ook al van de partij en onder de veteranen bevinden zich een hele serie ex-groot admiraals (negen?) waarvan toch zeker vier voormalige galactische admiraals. Verder zijn er duidelijke trends te merken in de nieuwe generatie SO, namelijk:

-de ervaren officieren hebben weinig te vrezen wanneer zij Romulanen aanvoeren en kiezen wat vaker schepen zonder verhuller om meer uitgedaagd te worden. Naar verluidt gaan de M Klasse Kruisers en Defenders als zoete broodjes over de toonbank en dat is goed nieuws!

-weinigen vliegen vanaf beurt 0 naar het nulpunt. Dat is van belang omdat massale slachtingen tussen meer dan twee teams wat vaker uitblijven. Men zoekt elkaar op, maakt elkaar in stilte af en gaat dan op zoek naar nieuwe doelwitten.

-de gemiddelde snelheid ligt aanzienlijk lager. Weinig officieren durven harder dan 25 te vliegen na beurt 2 en wanneer dat wel gebeurt, zijn dat meestal de Romulanen. Vroeger (lees de oude spelverslagen er maar eens op na) vloog men gemiddeld harder. Vermoedelijk ligt de gemiddelde snelheid aan het einde van beurt 2 rond de 21.

-de Photon is in ere hersteld als hoofdwapen, zelfs bij de Kzinti. De Photon is onfeilbaar op AE30 en veel officieren doen hun best om een vernietigend salvo Photons op AE25-30 te vuren. Dat vereist identificatie en dus een hoog sensorbereik. Daarom vliegt met name de Federatie, maar in mindere mate ook de Kzinti wat trager.

 

Grote winaars van 2007

Het werd dan toch weer het jaar van Megabyte. Al vroeg bewerkstelligde hij zijn promotie tot groot admiraal door samen met Hasenfratz sector 117 te veroveren. Korte tijd later wist hij in SO 125 in een recordtijd van 8 beurten de titel van galactische admiraal op zijn conto te schrijven. Hoewel hij een enigszins flauw plan had, namelijk een rondje sterbases te doen, kwam daar weinig van terecht daar hij tweemaal onderschept werd. Echter, zowel Toetanchamon als Cleaver konden hem niet van de winst houden, al leed Megabyte wel een zeldzaam wrak. Daar bleef het niet bij: gelijktijdig met SO 125 assisteerde hij zijn maatje Wild Bill Kelso in SO 127 en daarbij wonnen zij zonder wrakken te lijden, zodat Megabyte simultaan twee keer tot de hoogste rang bevorderd werd. Tussendoor won hij dat jaar sector 119 voor de Kzinti wat pas de derde zege was voor dat ras! Helemaal ongeslagen bleef Megabyte echter niet, want hij nam in SO 115 enkele stuurloze Klingons over waarmee hij niet in staat was om team Nocturne van de winst te houden. Dat spel telt natuurlijk maar nauwelijks mee, want de Klingons waren al voor de helft vernietigd toen hij het overnam, maar strikt genomen was hij niet ongeslagen in 2007.

Twee zeges van Megabyte waren geen soloprestatie en dus konden Hasenfratz in sector 117 en Wild Bill Kelso in 127 eveneens delen in de overwinninsgroes en promoveren tot respectievelijk commodore en commander. Hasenfratz wist zelfs zijn tweede Zilveren Maan en Supernova te verzilveren – als hij wint, wint hij ook groots.

 

De eerste Bronzen Ster van 2007 werd uitgereikt aan Toetanchamon na diens zege in SO 116. In sector 121 ging Eddie Butcher hem –ook alweer met Klingons trouwens– na en Cleaver wist de laatste BS van 2007 op zijn naam te schrijven door sector 124 oppermachtig te verzekeren voor de Federatie. Daarbij werd voor het eerst een score van boven de 1000 punten genoteerd: vermoedelijk zal het record van 1031 nog een lange tijd blijven staan. De vaste partner van Eddie Butcher, Daryl, hield een promotie tot commander over aan sector 121.

 

Slechts éénmaal wist een officier op HIS een promotie veilig te stellen – een knappe distinctie die te beurt viel aan Mos Eisley. Hij won deze eer in sector 115 met een verschil van 25 punten. Verder waren zijn bijdragen van dit jaar weinig opvallend. Zijn voormalige teamgenoten van The Dream Team presteerden aanzienlijk beter.

Eén van hen en tevens een zeer grote naam van vroeger vestigde opnieuw zijn reputatie in 2007. Met drie zeges is Skywise één van de meest geduchte tegenstanders gebleken. Hij promoveerde in sneltreinvaart achtereenvolgens tot commander in SO 118 (Ro), vervolgens tot commodore in 128 (Fe) en uiteindelijk tot admiraal met andermaal de Federatie in 135, ondanks dat zijn commandoschip in deze sector bijna 70% interne schade had opgelopen. Dankzij het fameuze Blitzspel mogen we in zijn geval spreken van een heuse bliksemcarrière. Niet alles wat hij aanraakte veranderde in goud: in sector 119 en 127 kon hij geen aanspraak maken op de winst, al was hij in laatstgenoemde sector met 752 punten een goede tweede.

 

Pechvogels

Natuurlijk kan niet iedereen winnen: waar gehakt wordt, vallen nu eenmaal spaanders. Sommige officieren vielen helaas op door meerdere malen de mist in te gaan. Kop op kerels, want wie volhoudt, zal vroeg of laat een keer een moment van succes en glorie beleven!

 

Zojuist werd de meteorische opkomst van Skywise gedetailleerd. Met zijn collega ex-The Dream Team strijdmakker Skyrider ging het daarentegen dramatisch. Toch is zijn kwaliteit duidelijk terug te zien want hij won maar liefst drie van zijn vier deelnames! In sector 118 moest hij genoegen nemen met een tweede plaats achter uitgerekend Skywise... De sectoren 120, 123 en 135 wist hij wel op zijn naam te schrijven. De eerste twee waren solo-ondernemingen met Klingons; de laatste sector was een samenwerkingsverband met uiteraard Skywise. Bij alledrie de winstpartijen van dat jaar verloor Skyrider helaas zijn vlaggenschip! Wel wisten zijn overige schepen steeds de Zilveren Maan in de wacht te slepen, zodat hij met vier exemplaren de tweede man is na Megabyte. Tevens is hij leider in een klassement waar niemand leider van wil zijn: in 2007 vergaarde hij drie Iridium Nebula’s... En zo zie je maar weer dat de bijl op ieders hoofd kan vallen. Als we de prestaties van Skywise en Skyrider in 2007 aan elkaar spiegelen, zien we best wat verbanden. Toch is het grote verschil dat Skywise wel steeds promoveerde en van kapitein naar admiraal ging terwijl Skyrider nog dezelfde rang bezit als waarmee hij 2007 begon: die van commander.

 

Je zou zeggen dat met twee afgetekende zeges team Nocturne (bestaande uit de overgeblevenen van Powersquad M.E.A.N., namelijk Vladimir Vodkasov en D.Anger) toch tot de hoogvliegers van 2007 moeten worden gerekend. Dat is enerzijds ook wel zo, want zij wonnen met Kzinti en Federatie op een moment dat pas weinigen met die rassen succes hadden geboekt, maar over het hele jaar genomen had het best tegengezeten voor Nocturne. Zo werd sector 115 met de Kzinti veroverd maar voor D.Anger leidde dat niet tot een promotie. Slechts de Zilveren Maan kwam hem toe, aangezien zijn commandoschip onvoldoende punten had om te promoveren. Later zou hij met terugwerkende kracht de eerste ontvanger van de Iridium Nebula worden. Vervolgens was het de beurt aan Vodkasov om een promotie mis te lopen. Alles leek goed te gaan in sector 126, waar de Klingons van Darth Vader al snel op de korrel werden genomen. Helaas voor Vodkasov wist Darth Vader éénmaal goed uit te halen en zijn vlaggenschip te vernietigen. Daarna ging het van kwaad tot erger. In Toernooispel 003 ondervond Nocturne zware tegenstand van Wild Bill Kelso en Skyrider en in sector 127 werd een dieptepunt genoteerd: er werden nul punten door de Kzinti van Nocturne gescoord. Slechts de sterbases wist tot scoren te komen, al zijn die 19 punten nog niet eens een doekje voor het bloeden te noemen. Uiteraard sneuvelden de commandoschepen al snel zodat de motivatie wellicht als sneeuw voor de zon verdween. Het hele team werd vernietigd zodat Megabyte en Wild Bill Kelso wonnen. Het moet voor Nocturne bijzonder frustrerend zijn geweest om uitgerekend van Megabyte met zulke cijfers te moeten verliezen gezien hun vroegere concurrentie. De instelling van de Platina Komeet betekent misschien een vroegtijdig einde van de samenwerking tussen Vodkasov en D.Anger. De eerste mist de Federatie op zijn palmares en de laatste juist de Kzinti. Het gevolg is dat beide heren elkaar nu wel eens als tegenstanders in plaats van teamgenoten zouden kunnen ontmoeten!

 

Het vernietigen van het commandoschip van Vodkasov in sector 126 was tevens één van de weinige wapenfeiten van pechvogel Darth Vader. In Sector 124 kon hij er weinig tegen doen dat hij als eerste de Romulanen tegenkwam, maar dat hij in zijn haast te ontsnappen zomaar voor de lopen van drie Klingons eindigde was helemaal een nachtmerrie. Het betekende een vroeg einde voor zijn winstkansen in deze sector. Vervolgens wierp hij zich op als gedragsdeskundige...maar dan van sterbases! Hij richtte zich op het ontdekken van de diverse patronen en routines in de reacties van sterbases, maar behalve een hoop informatie leverde het hem weinig tastbaars op. In sommige gevallen maakte hij foutjes in zijn orders en in andere gevallen was zijn voorspelbaarheid omtrent het aanvallen van sterbases de reden voor zijn ondergang. Ondertussen heeft hij een lage rating. De geruchtenstroom meldt dat hem dat momenteel weinig uitmaakt – hij wil nog even zijn ontdekkingstocht voortzetten en daarna gewapend met die kennis eens aan promotie gaan werken. Blijf oppassen voor deze ex-admiraal, want zijn wetenschappelijke benadering tot het spel zal op de lange termijn zeker vruchten afwerpen.

 

Naast Skyrider zijn twee andere officieren geduchte gegadigden voor de titel “Pechvogel van 2007”. Dat zijn Toranaga en Marty Kruge. Uiteindelijk gaat de titel naar laatstgenoemde, omdat Skyrider in ieder geval nog wist te winnen en een reeks Zilveren Manen verzamelde. Toranaga haalde louter laatste plaatsen maar Marty Kruge –ook bekend als de “vliegende schietschijf”– kende nog meer ongeluk. Hij bevolkte veel sectoren maar wist uiteindelijk weinig uit te richten en leed veel wrakken. Speltechnisch gezien beleefde hij zijn dieptepunt op het SpellenSpektakel in Zwolle, waar hij zowel op zaterdag als op zondag compleet wrak ging in het conventie- en het Blitzspel. Arme kerel! Maar desondanks is hij een volhardende volhouder met een puike instelling en een flinke dosis humor en zelfspot, dus ook Marty Kruge zal ooit een grote dag beleven.

 

Memorabeltjes

Nadat The Hitman en Lord Voll samen conventiespel 02 in Best hadden gewonnen, besloten zij hun succesvolle partnerschap een vervolg te geven. Zij kwamen terecht in sector 126, die zij uiteindelijk met een tweede plaats afsloten na een pijnlijke confrontatie met de grillige Hasenfratz. The Hitman had zijn twee schepen gedoopt tot Kleeeeeeeever en Dart Papa, wat een eerbetoon zou zijn aan de winnaars van het andere conventiespel te Best!

 

Ergens in sector 120 vliegt er een Federale sterbasis rond met een opvallend hoge score van 322. Volgens de overlevering vloog Toranaga in zijn Romulanen per ongeluk voorbij de sterbases tijdens een aanval, waarop de sterbasis op de achterkant van de Havikken kon vuren...helaas had Toranaga daar geen rekening mee gehouden en deze schilden niet geactiveerd...pijnlijk, pijnlijk. Naar verluidt heeft Megabyte Toranaga onder zijn hoede genomen om hem nog wat kneepjes van het vak bij te brengen, maar dat is voor een ander moment om te verhalen.

 

Hoewel Cleaver in sector 124 1031 punten behaalde, was hij in eerste instantie toch nog een tikeltje teleurgesteld. Hij had namelijk één schip een omtrekkende beweging laten maken zodat deze door een open schild van een sterbasis kon vuren en zo de genadeklap kon uitdelen. Hij had de order op A3 gezet... Uiteindelijk bleef hij steken op AE3.nogwat waardoor de order niet afging! Rampspoed alom, want nu was het record “slechts” 1031 punten in plaats van de beoogde 1080!

 

Wild Bill Kelso (Fe) en Megabyte (Kz) belandden in SO 119 zomaar in elkaars voorschild op ongeveer AE6 en een ware slachting kon niet uitblijven. Doordat Megabyte zijn tegenstander beter las, kon hij ondanks het gemis van Zware Phasers en geheel tegen de verwachtingen in, meer schade doen aan de Federatie dan hij zelf incasseerde. Kelso kon zich daarna nooit meer herpakken.

 

Het was prachtig om te zien, al duurde het even voordat een anonieme historicus het ontdekte, maar de heren Megabyte en Hasenfratz die normaliter elkaars aartsvijanden zijn, begonnen met een mooi gebaar hun tijdelijke samenwerking in sector 117: zij doopten hun schepen Vangelis, Bruce Lee, Shanyang en Sedekia en dit waren scheepsnamen die zij in FA 79 ook al gebruikt hadden toen zij elkaar voor het eerst in Sterren Oorlog tegenkwamen – toen als bittere vijanden, waarbij Hasenfratz met zijn Klingons aan het langste eind trok tegen de Federatie van Megabyte.

Nu sector 117 toch even aan de orde is gekomen, Eddie Butcher wist in zijn gebruikelijke stijl een leuke synopsis van dat spel te tekenen en het is een passende afsluiting van dit artikel. Het schijnt dat volgens Megabyte de feiten enigszins onjuist vertegenwoordigd zijn, maar het blijft een fantastische prent! Voor meer tekeningen van Eddie Butcher, zie het spelverslag van SO 124.

 

 

Conclusie

Tot zover het jaar 2007 in vogelvlucht!

 

Officieren die in dit artikel weinig of niet genoemd zijn dienen zelf initiatief te nemen door één of meer van de volgende acties te ondernemen:

-dik winnen

-dik verliezen

-spectaculaire bijdragen leveren aan een spel of in mindere mate op het forum (spelprestaties wegen het zwaarst)

 

Schroom niet om commentaar of memorabele feitjes door te spelen! De historicus leest alles, verzamelt van alles en weegt alles voor hij tot een oordeel komt!

 

Het was een mooi jaar, maar voor het jaaroverzicht van 2008 is ook al veel te verwachten. Neem bijvoorbeeld de toernooi-uitslagen! En zal iemand erin slagen om Megabyte te onttronen van de hoogste positie? Hoe zal het de pechvogels van 2007 een jaar later vergaan zijn? Hebben zij aanzienlijk meer succes of is de kommer en kwel nog niet geweken?

 

En dan nog de rassen! Voor de Romulanen en de Kzinti was 2007 geen sterk jaar, al maakte de Kzinti met twee zeges wel een behoorlijke stijging door. Kan de Federatie zichzelf in 2008 wederom als beste ras kronen of niet? En wat gaan de Klingons doen? Nog steeds alles of niets voor dit ras?

 

Volgend jaar wordt alles duidelijk...tot dan!

 

Hoogachtend,

 

Cleaver – Sterren oorlog historicus