GESCHIEDENIS VAN STERREN OORLOG

Introductie

Het moet zo rond 1986 geweest zijn dat Fantasia Arena met een nieuw spel op de markt kwam, Sterren Oorlog. Dit spel had Harry Post geprogrammeerd op een Commodore 64 en ging over een ruimte-oorlog tussen vier rassen, geinspireerd door Star Trek. Dit spel was echter geen computerspel maar een Play By Mail spel, oftwel, spelen over de post.

Hoogtijdagen...

In de hoogtijdagen van Sterren Oorlog, nadat het spel in de Kijk van juli 1987 had gestaan, waren er zon 200 actieve spelers. Fantasia Arena is definitief gestopt in 1996 en ik zat in het laatste spel. Mijns inziens is de boel gaan verslappen toen de Magic kaartjes op de markt kwamen. Daarbij werden de wensen en eisen van de tegenwoordige generatie ook steeds hoger en een papiertje met getallen en coordinaten sprak niemand meer aan. Een grote liefde ging verloren.

Ten tijde dat Sterren Oorlog gespeeld werd, werd er ook een blad uitgegeven waarin spelers hun verslagen, verhalen, bedreigingen of egotrippende berichten kwijt konden. Dit heette in het begin Captains Log, daarna de Nieuwsbrief en als laatste nog eens de Captains Log. Van deze laatste zijn er twee gemaakt door ondergetekende en Rolf Visser (Wild Bill Kelso). Deze site en het forum is eigenlijk een vervanging van dit blad.

Karel Rekers

Een PBM-goeroe in hart en nieren, Karel Rekers (Apocalyps), besloot in 2002 om Sterren Oorlog weer op te pakken. Maar dit keer niet met het programma of zelfs ook maar een computer, maar met de hand! Hij tekende alles uit, berekende alles met de hand, en typte vervolgens de uitdraaien op een typemachine en stuurde ze naar ons op. Een hele klus die ik hem niet graag na zou doen. Maar door dit te doen liet hij ons wel een stukje nostalgie herbeleven. Dit tot groot genoegen van velen. Maar omdat dit zon intensieve klus is, liep er maar 1 spel tegelijk. Kosten: 0 Euro! Karel vraagt er niks voor en doet het als hobby. Ik heb diep respect voor dit intensieve werk. Want er worden maar weinig fouten gemaakt.

Ik heb toen weer contact gezocht met Harry Post en hem gevraagd of hij Sterren Oorlog nog had en of ik (wij) het Sterren Oorlog programma niet over mochten nemen. Na even onderhandelen was het een feit: Sterren Oorlog is in ons bezit! Nu kunnen we weer lekker gaan spelen, net als vroeger, nu met behulp van een PC i.p.v. een Commodore 64 en gaat het spel niet meer per post maar per E-MAIL! Dus als je nog niet speelt, schrijf je dan nu in. Het eerste spel is helemaal GRATIS!

Lees voor meer info over Sterren Oorlog het kopje Sterren Oorlog.

Happy hunting,
Jenne Verhaag (Megabyte).