Immelmanns Conventieverslag 26 februari 2011, Weert

 

 

Na lang wachten, deze winterconventie 2011 had eigenlijk al in 2010 moeten plaatsvinden, maar dat ging niet wegens gebrek aan ruimte in de agenda’s van de heren van het OSO, was het op een regenachtige zaterdag eind februari eindelijk zover. Darth had zich weer opgeworpen als organisator, dus zo rond een uur of elf die ochtend druppelden de eerste deelnemers binnen bij het pand van SPG in Weert. Deze locatie is prima geschikt, er zijn goede stoelen, voldoende bureau’s waar je in alle rust je beurt uit kan tekenen, het is lekker ruim opgezet zodat je elkaar niet voor de voeten loopt, er is Wifi voor de liefhebbers, en niet geheel onbelangrijk, je kan voor de deur parkeren.

 

Door onvoorziene omstandigheden, het had iets te maken met werk en zo (kunnen die kinderen niet gewoon nog een dagje wachten met geboren worden?) en vakanties van een aantal anderen waren we helaas maar met 10 man. Met de niet-komers zal de volgende keer ongetwijfeld hard worden afgerekend. Dit betekende wel dat ieder zijn eigen fouten kon maken, iedereen zou een eigen team krijgen! Uiteraard wilde Megabyte liever twee teams in hetzelfde spel, zodat hij misschien een keer een kans zou hebben zelfstandig een conventiespel te winnen (we weten natuurlijk allemaal dat de winst van de vorige keer geheel op het conto van Hasenfratz geschreven kan worden.). Uiteindelijk nam hij toch genoegen met maar twee schepen, alhoewel hij wel direct een deal probeerde te sluiten met Darth, die gelukkig voor de anderen in het spel liever zelf voor de winst ging. Ondertussen hadden de heren GM’s Hasenfratz en Skywise beurt 0 geprint, dus het feest kon beginnen. In spel 1 zaten Cleaver, Hrun, Sado en Immelmann, in spel 2 zaten Megabyte, Darth Vader, Hitman en Nimitz.

 

Wijs geworden door het vorige conventiespel waarin ik geleerd heb dat recht op het midden afvliegen een suboptimale tactiek is, besluit ik een standaard S-bochtje te maken, waardoor ik heel iets opschuif, maar wel met de neus min of meer richting het uiltje blijf kijken. Niet direct bij de allereerste schermutselingen betrokken raken lijkt een goed plan, dus ik vertraag nog wat tot 6. De schepen worden hernoemd naar The Tardis en Torchwood, en de photons worden geladen.

 

Weinig nieuws natuurlijk in beurt 1, wel twee objekten op afstand mucho veel, snelheid rond de 15. Ze komen recht mijn kant uit en zoeken duidelijk ruzie. Aan de manier waarop Sado naar zijn uitdraai kijkt kan ik zien dat hij ook iets ziet..of zou het slechts om objekten gaan? Met de Federatie Klasse M wil je natuurlijk altijd graag de vijand op afstand 30, om zo lekker effectief met de photons te schieten. Hoeveel zin dat heeft als de tegenstander ook in Klasse M’s vliegt is natuurlijk weer iets heel anders. In elk geval is het plan om te versnellen, snelheid 6 is geweldig voor sensors maar maakt ook tamelijk kwetsbaar. Ik besluit me iets terug te trekken, maar dan op een heldhaftige manier. Een soort achteruit aanvallen zeg maar. Aan de andere kant van de tafel ondernemen Megabyte en Darth Vader nog steeds verwoede pogingen hun schepen op hetzelfde coordinaat te krijgen.

 

Beurt nummer twee brengt contact! De Fat and happy en de Slim and sad op afstand 31 en 66 defensief. Ze gaan 28 dus ze zien mij niet!  Helaas wreekt mijn keuze om mijn schepen ietsjes uit elkaar te laten liggen zich hier, ik zie ze alleen met de Torchwood. De vraag is..wie zit er achter het roer? Sado lijkt ook iets te zien, dus die kan het niet zijn. Hrun zit in een hokje met zijn rug naar mij toe, ik kan zo snel niets zien. Cleaver, ergens achter mij, lijkt zich ook niet druk te maken. Misschien denkt hij dat ik hem ook niet zie? In elk geval blijven de schilden neer. De photons gaan na een impuls draaien en de phasers op Tijd 7. Ik vlieg gewoon recht op hem af en ga schieten.

Wow. Dat was een behoorlijk succesvolle actie. 28 treffers van de twee photons, en 126 phasertreffers door schild 1. De Fat and happy is zo goed als wrak met 94% interne schade.

Aan de andere kant van de tafel hoor ik Megabyte “Ah. Hij zag me dus toch” zeggen, in spel 2 is het schieten dus ook begonnen. Onder de streep, rond 4,-22 zie ik ook nog het wrak van de Enterprise, Hrun en Sado zijn slaags geraakt met dodelijke afloop voor een van de twee, en Cleaver baalt als een stier; achteraf bleek hij een coordinaat verkeerd ingevuld te hebben waardoor hij ten onrechte aannam dat ik hem niet kon zien.

 

Er gebeurt in elk geval iets deze beurt. Het wordt korte tijd verdacht stil en de door emperor Palpatine gesponsorde broodjes blijven half opgegeten liggen als iedereen zich in stilte over de uitdraai buigt. Getik en gekras van potloden. Sommigen komen een extra setje orderformulieren halen. Ik maak een 180 graden draai om achter de Sad and Slim aan te gaan, die achter mij uitgekomen was en van mij wegvliegt, met een tijdorder op Tijd 9 en een tweede op Tijd 10 voor onafgevuurde phasers op de Fat and Happy.

 

Tussen de beurten door kan ik gelukkig nog wat tijd van DV afsnoepen om de “Handleiding Plus”, zoals ik de al op de forums aangekondigde extra handleiding voorlopig genoemd (suggesties worden op prijs gesteld) heb wegens gebrek aan een betere naam, te verbeteren. Laat ik hier ook nogmaals Cleaver bedanken voor zijn zeer zorgvuldig opgestelde lijst met verbeteringen (vier kantjes maar liefst) aan de Handleiding Plus.

 

Beurt 4 brengt, voor mij althans, weinig. Sado merkt op dat als het zo door gaat, hij wel heel erg snel huiswaarts zal kunnen keren. Daar gaat het dus wat minder, waarschijnlijk zijn ze nog op elkaar aan ’t schieten. Ik zie alleen een objekt, met een bloedgang op afstand 49, rond 60,25. Dat is Cleaver, die wijselijk probeert het gevecht aan te gaan met Sado of Hrun, die ook al een schip kwijt zijn. Ik versnel ietsjes, en ga er recht op af.

 

En bij beurt 5 is het de The Tardis die als enige de Slim and Sad identificeert op 27AE, terwijl de Torchwood toch op slechts 2AE afstand ligt. Zo zie je maar weer hoe nauw de marges soms zijn, 1 of 2AE, 22 of 24 snelheid, het maakt soms net genoeg uit. Ondertussen gaat elders de strijd tussen Hrun en Sado ook verder, alhoewel het mij niet duidelijk is wie er precies aan de winnende hand is, beide spelers houden de kaarten tegen de borst. Wat wel duidelijk is, is dat het in spel 2 minder vlot verloopt, iedereen is daar beurten lang bezig geweest met om elkaar heen draaien in een soort grote circel. Meer weet ik niet, want ook hier houdt iedereen wijselijk zijn plannen voor zich.

 

Beurt 6 is gemengd. Mijn twee photons slaan wel in, maar de phaserorder op Tijd 10 doet slechts 1 treffer, Cleaver heeft versneld en is weer een objekt. Ik zie ook een ander objekt met snelheid 13, waarschijnlijk een beschadigd schip van Sado. Ik zie verder niets, dus ook geen objekt wat Hrun zou kunnen zijn. Ik heb slechts een schip vernietigd, als het tweede schip van Hrun of Sado er aan gaat, loop ik achter qua punten. Ik besluit dus simpelweg om te keren en recht op de vijand af te gaan, in dit geval dus het al beschadigde schip van Sado.

 

En in beurt 7 blijkt dit achteraf niet zo beschadigd te zijn, zeg maar gerust volledig operationeel. Dankzij zijn lagere snelheid zag hij mij wel, met als gevolg 46 treffers van Sado’s Hans op schild 1 van de Torchwood. Gelukkig net niet er doorheen, dankzij de just-in-case specifieke versterking die ik op schild 1 had zitten. Waarschijnlijk ging Sado er van uit dat ik niet recht op hem af zou komen, en schoot hij dus te vroeg. Ik zie de Hans nu ook, op afstand 11 in het voorschild van de The Tardis en de Torchwood. Helaas voor hem zit ik rond de grens van schild 2 en 3, een behoorlijk vervelende defensieve hoek dus. Ik besluit er weer recht op af te gaan, en ergens rond tijd 6 te vuren als ik nog met enige zekerheid weet dat hij voor me zit.

 

Niet slecht. Beurt 8 brengt 110 treffers door schild 2 van de Hans, tegen slechts 16 ontvangen, wat het puntentotaal op 217 brengt. Ondertussen zie ik ook de Slim and Sad, die weer terug is op het strijdtoneel maar door de hoge snelheid niemand kan zien, en de Defiant, het schip van Hrun op afstand 28 recht voor mijn neus. De Hans is behoorlijk beschadigd, wat ik bevestigd krijg van Sado die zegt dat hij niets kan zien wegens beschadigde sensors. De strijd in spel 2 gaat ondertussen behoorlijk hard door, men heeft elkaar gevonden. Beurten worden pas vlak voor de deadline ingeleverd, en ik zie Darth zelf een keer terug naar de GM lopen om zijn orders nog eens te controleren.

De Defaint, recht voor me op afstand 28 is het ideale doelwit voor de photons. Hij zal hetzelfde gaan doen, dus als hij op de Torchwood gaat schieten, die nauwlijks nog een voorschild over heeft, zal dat schip zwaar beschadigd raken. Weer recht er op af, en knallen maar.

 

Bij beurt 9 lijkt de strijd gestreden. 56 treffers door schild 1 van de Defiant, en 102 door schild 4 zetten hem op 88% intern met nog maar 2 energie. Zelf ontvangt de The Tardis 57 treffers door schild 1 wat leidt tot wat lichte schade. Ondertussen loopt het tegen een uur of zes, en meldt de GM dat de komende beurt de laatste is. Nog een kans dus het puntentotaal nog wat omhoog te gooien. De The Tardis draait richting de Defiant om nog wat puntjes te scoren,  en de Torchwood vernelt vol en gaat de Hans achterna met een vuurorder op Tijd 10. Als de resultaten binnen komen heeft de The Tardis nog 59 treffers gedaan en de Defiant wrak geschoten, en de Torchwood heeft nog 31 treffers geplaatst op de Hans. Met een puntentotaal van 371 sleep ik mijn eerste conventiespeloverwinning binnen! In spel 2 wint Darth Vader, naar het zich laat aanzien op het nippertje. De felbegeerde oorkonde, eeuwige roem en een Sterren Oorlog muismat zijn mijn prijzen.

 

Na als dit geschiet wordt er nog flink nagepraat, ook in de auto onderweg naar het restaurant. Helaas konden Sado en Hrun niet mee wegens andere verplichtingen.  Voor de verandering trouwens deze keer eens geen chinees, na wat negatieve ervaringen van het vorige bezoek. Darth heeft een goed restaurant uitgezocht, met een fijne kaart. Naast een voorliefde voor Sterren Oorlog bleken de meeste nog iets gemeen te hebben, namelijk een vrijwel identieke smaak. Bijna iedereen nam hetzelfde (kalfscarpaccio met een Italiaanse kaas voor), alleen Hasenfratz en ik besloten het met soep (ik geloof kreeftensoep?) en duivenborst met rode biet en balsamico anders aan te pakken. Ook bij het hoofdgerecht viel ieders keuze op runderentrecôte, waardoor ik mij genoodzaakt voelde de tournedos met madeirasaus te nemen. Al met al een prima keuze van Darth Vader, voor een heel schappelijke prijs. Gelukkig was het rustig in het restaurant, zodat slechts twee mensen een paar tafeltjes verderop enige hinder zouden hebben kunnen ondervinden van ons gebral tijdens hun romantisch samenzijn. Hierna keerden we terug naar SPG om de daar achtergebleven computers in te laden, het toilet te bezoeken en de nog achtergebleven rommel op te ruimen. Daarmee was de dag echt ten einde en keerde iedereen huiswaarts.

 

Nogmaals mijn dank aan de GM’s Skywise en Hasenfratz, aan organisator Darth Vader en aan diens overlord voor de gesponsorde dranken!